Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Το σχέδιο της ΕΚΤ για προβλέψεις στο 100% αφορά τα νέα NPLs των τραπεζών

Reuters: Το σχέδιο της ΕΚΤ για προβλέψεις στο 100% αφορά τα νέα NPLs των τραπεζών
Οι τράπεζες στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν υψηλά NPLs
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να ζητήσει από τις τράπεζες της ευρωζώνης να κάνουν μεγαλύτερες προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια, κάνοντας τη διατήρηση τους ακόμα ακριβότερη για τις τράπεζες, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στη διάθεση του Reuters.
Τα κόκκινα δάνεια μπλοκάρουν τους ισολογισμούς και περιορίζουν τις χορηγήσεις, ενώ προκαλούν πονοκέφαλο στην ΕΚΤ καθώς η ασθενής πιστωτική επέκταση αντισταθμίζει το κίνητρο που προσπαθεί να παρέχει μέσω των χαμηλών επιτοκίων.
Αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου, η ΕΚΤ θα δώσει στις τράπεζες προθεσμία δύο ετών για να κάνουν προβλέψεις για το 100% των νέων μη εξασφαλισμένων NPLs και επτά χρόνια για να καλύψουν το σύνολο του εξασφαλισμένου χρέους τους.
Ωστόσο, τα μέτρα δεν θα επηρεάσουν το σχεδόν 1 τρισ. αρνητικό χρέος που έχει εγγραφεί.
Αντιθέτως, σκοπός να αποτρέψουν τη δημιουργία νέου χρέους.
Το πρόβλημα για τις τράπεζες είναι ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική αγορά για τα NPLs, οπότε η πώληση χρέους θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες και θα τις αναγκάσει να αντλήσουν κεφάλαια, μια δαπανηρή διαδικασία δεομένων των χαμηλών αποτιμήσεων των τραπεζών.
«Η εφαρμογή των μέτρων δεν θα πρέπει να έχει αρνητικές συνέπειες, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστεί κατά τρόπο κατάλληλο και σταδιακά από τις τράπεζες από τη στιγμή της ταξινόμησης NPEs έως την στιγμή που αναμένεται η πρόβλεψη» αναφέρεται στο έγγραφο της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με το Reuters, οι τράπεζες στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν υψηλά NPLs.
Συγκεκριμένα, οι ιταλικές τράπεζες έχουν NPLs 263 δισ. ευρώ στα τέλη του α' τριμήνου του 2017 με κάλυψη στο 48,5%, ενώ στην Ελλάδα το μισό των συνολικών δανείων, δηλ. 101,8 δισ. ευρώ, χαρακτηρίστηκαν NPLs στα μέσα του έτους, σύμφωνα με το έγγραφο.
Στο σχέδιο, η ΕΚΤ δήλωσε ότι ενώ οι κατευθυντήριες γραμμές δεν είναι δεσμευτικές, αλλά οι τράπεζες θα πρέπει να εξηγήσουν τυχόν αποκλίσεις και θα πρέπει να αναφέρουν τη συμμόρφωσή τους με τους εποπτικούς φορείς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης