Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το τελευταίο χαρτί του Rajoy για την Καταλονία - Θα ενεργοποιήσει το αμφιλεγόμενο άρθρο 155;

Το τελευταίο χαρτί του Rajoy για την Καταλονία - Θα ενεργοποιήσει το αμφιλεγόμενο άρθρο 155;
Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Mariano Rajoy ευελπιστεί ότι μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη των Σοσιαλιστών και των Ciudadanos για τα επόμενα βήματα που αφορούν το μέλλον της Καταλονίας
(upd) Λύση στο αδιέξοδο που έχει προκληθεί μετά το αιματοβαμμένο δημοψήφισμα στην Καταλονία, αναζητεί η Μαδρίτη.
Ήδη ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy, ο οποίος δέχεται σφοδρή κριτική για τη βίαιη καταστολή σε βάρος των Καταλανών ψηφοφόρων, έχει ξεκινήσει τις επαφές με τις πολιτικές δυνάμεις της Ισπανίας, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή τους για τη συνέχεια.
Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Mariano Rajoy ευελπιστεί ότι μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη των Σοσιαλιστών και των Ciudadanos για τα επόμενα βήματα που αφορούν το μέλλον της Καταλονίας.
Την ίδια ώρα στην Καταλονία, οι πολίτες κατεβαίνουν μαζικά στους δρόμους, στέλνοντας ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα ανυπακοής στην ισπανική κυβέρνηση.
Η τοπική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή ώστε οι υπηρεσίες του Δημοσίου και τα μέσα μεταφοράς να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας λόγω της γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα.
Ωστόσο ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης Carles Puigdemont φαίνεται πως βάζει νερό στο κρασί του, καθώς δήλωσε έτοιμος να συμμετάσχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους, εφόσον το αποφασίσει η Μαδρίτη.
Δήλωση η οποία ακολούθησε την απειλή της κεντρικής κυβέρνησης Rajoy για ενεργοποίηση του αμφιλεγόμενου άρθρου 155.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σκληρό άρθρο, το οποίο αποτελεί το τελευταία μέσο πίεσης που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Το άρθρο 155 προβλέπει την αναστολή των εξουσιών για τις αυτόνομες περιφέρειες για λόγους εθνικού συμφέροντος.
Στην περίπτωση ενεργοποίησης του άρθρου, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στην Καταλονία.
Η ισπανική κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Rafael Catala, δεν απέκλεισε την εφαρμογή του άρθρου, ενώ ταυτόχρονα επαίνεσε και τη στάση που τήρησαν οι δυνάμεις της τάξης για να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιοχής.
"Το 155 είναι εδώ, και προτιθέμεθα να ασκήσουμε τον νόμο σε όλη του την ισχύ.
Η υποχρέωσή μας είναι να επιλύουμε προβλήματα και θα το κάνουμε μολονότι ορισμένα από τα συγκεκριμένα μέτρα μπορεί να μας προκαλούν πόνο. Αλλά εάν κάποιος βούλεται να διακηρύξει την ανεξαρτησία του, θα πρέπει τότε να του πούμε ότι δεν μπορεί", τόνισε ο Catala σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης TVE.
Η κυβέρνηση Rajoy θα μπορούσε να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου, προκειμένου να προλάβει την μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία.
Ωστόσο με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, προκρίνεται η λύση της διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή ενός μεσολαβητή.
Οι ζυμώσεις είναι συνεχείς και η αποστολή δύσκολη, ωστόσο και η Μαδρίτη αναγνωρίζει ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 155 αποτελεί την τελευταία επιλογή, καθώς θα προκαλέσει πολιτική αναταραχή και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει και την Ισπανία σε πρόωρες εκλογές.
Την ίδια στιγμή, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις σημερινές εξελίξεις, καθώς είναι σαφές το μήνυμα προς την κυβέρνηση Rajoy να επιλύσει ίσως τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, χωρίς άλλη χρήση βίας.
«Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να κινηθούν άμεσα από τη σύγκρουση στο διάλογο.
Η βία δεν μπορεί να είναι μέσο άσκησης πολιτικής» ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον απόηχο των όσων συνέβησαν την περασμένη Κυριακή.
Σημειώνεται πως και χθες περίπου 15.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Βαρκελώνης και άλλων πόλεων της Καταλονίας φωνάζοντας ενάντια στην αστυνομική βία και υπέρ του δημοψηφίσματος.

Πρώτη ενημέρωση: 11:21, Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης