Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Οι αναταράξεις από το δημοψήφισμα θα μπορούσαν να επεκταθούν πέρα από την Ισπανία

Guardian: Οι αναταράξεις από το δημοψήφισμα θα μπορούσαν να επεκταθούν πέρα από την Ισπανία
Η Καταλονία δεν είναι μοναδική περίπτωση...
Στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Καταλονία αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφερόμενη στον κίνδυνο οι αναταράξεις στην Ισπανία να επεκταθούν και εκτός της χώρας.
Μάλιστα, κάνοντας ειδική αναφορά στα περιστατικά σκληρής βίας, στο δημοσίευμα της εφημερίδας επισημαίνεται ότι κανείς δεν πιστεύει πως οι λόγοι που οδήγησαν στο καταλανικό δημοψήφισμα θα εξαφανιστούν μετά τις συγκρούσεις, που άφησαν πίσω του εκατοντάδες τραυματίες.
Οι ενέργειες του Ισπανού πρωθυπουργού, Mariano Rajoy, ίσως έχουν εξασφαλίσει το ακριβώς αντίθετο, προκαλώντας ενδεχομένως συνεχιζόμενες συγκρούσεις, βία και έντονες διαμαρτυρίες παντού, για παράδειγμα μεταξύ του πληθυσμού της Γαλικίας.
Στη χώρα των Βάσκων της Ισπανίας, όπου οι αυτονομιστές της ΕΤΑ διεξήγαγαν μια δεκαετή τρομοκρατική εκστρατεία που σκότωσε περισσότερους από 800 ανθρώπους και άφησε πίσω της χιλιάδες τραυματίες, το όνειρο της ανεξαρτησίας είναι παγωμένο - αλλά όχι ξεχασμένο.
Ο κίνδυνος είναι ότι μια νέα γενιά νεαρών βασκικών, οι οποίοι αισθάνονται ότι αγνοούνται από τη Μαδρίτη και απωθούνται από αυτό που συνέβη στη Βαρκελώνη, ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να επανεξετάσουν τη μονομερή κατάπαυση του πυρός της ΕΤΑ το 2010 και τον επακόλουθο αφοπλισμό της.
Τα επεισόδια στην Καταλονία ενδεχομένως θα έχουν «επιδράσεις» και εκτός της Ισπανίας.
Σύμφωνα με τον Guardian, υπήρχαν συγκαλυμμένες συνδέσεις ταυτόχρονα μεταξύ του ΕΤΑ και του IRA κατά τη διάρκεια των προβλημάτων της Βόρειας Ιρλανδίας, με τις δύο ομάδες να συγκρίνουν σημειώσεις και να μοιράζονται εμπειρογνωμοσύνη.
Το Μπέλφαστ, όπως το Μπιλμπάο, είναι ένα άλλο μέρος όπου μια μειοψηφία των αντιφρονούντων παραμένει χωρίς να υπονομεύεται από επιθετικά μέτρα όπως η αποκέντρωση, η περιορισμένη αυτονομία και η κατανομή της εξουσίας.
Οι ομοιότητες μεταξύ της Καταλονίας και άλλων υποτιθέμενων hotspots αποσχιστοποίησης στην Ευρώπη μπορεί να είναι υπερβολικές.
Η Λέγκα του Βορρά έχει επιρροή σε μέρη της βόρειας Ιταλίας, αλλά δεν είναι σοβαρή για την ανεξαρτησία.
Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τους συντηρητικούς βαυαρικούς εθνικιστές στη νότια Γερμανία και το Τιρόλο, η απογοήτευση των οποίων συχνά απελευθερώθηκαν μέσω του CSU.
Το κοινό που έχουν όλες αυτές οι ομάδες με τους τους εθνικιστικές της Καταλονίας είναι η αντιπαράθεση τους, αν όχι η απόρριψη, με την κεντρική εξουσία του κράτους.
Οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Καταλανοί δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία από τη Μαδρίτη.
Ωστόσο, η πλειοψηφία φαίνεται να αμφισβητεί τη νομιμότητα μιας μακρινής κεντρικής κυβέρνησης που μιλάει διαφορετική γλώσσα, παραδίδει πολιτικές δικτατορίες, εισπράττει αθέμιτους φόρους και υποτίθεται ότι δίνει πίσω λιγότερα από ό,τι λαμβάνει.
«Η προσπάθεια του Rajoy και των υπουργών του ώστε η απόφαση της Καταλονίας για ανεξαρτησία να ενταχθεί στο ευρύτερο φαινόμενος του εθνικισμού, της ξενοφοβίας και του λαϊκισμού ήταν μια προφανής λασπολογία.
Πολλοί Καταλανοί δεν πιστεύουν την κυβέρνηση στη Μαδρίτη.
Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν αποποιηθεί αξίες ανοχής και ένταξης.
Το αντίθετο, όπως γνωρίζει κάθε επισκέπτης της Βαρκελώνης» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης