Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Μη ρεαλιστικός ο στόχος της Ελλάδας για κλείσιμο της γ' αξιολόγησης μέχρι το Δεκεμβρίου του 2017

WSJ: Μη ρεαλιστικός ο στόχος της Ελλάδας για κλείσιμο της γ' αξιολόγησης μέχρι το Δεκεμβρίου του 2017
Το περιθώριο ελιγμών για τη Merkel έχει συρρικνωθεί
Στη έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στην οποία εισήλθε τον Απρίλιο του 2009 αναφέρεται με δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Ειδικότερα, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. επιβεβαίωσε σήμερα ότι το έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού είναι κάτω του ορίου του 3%.
Υπενθυμίζεται πως στις 12 Ιουλίου
η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε συστήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να κλείσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα.
Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα των σημαντικών προσπαθειών που κατέβαλε η χώρα τα τελευταία χρόνια για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, καθώς και της προόδου που επιτεύχθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την Ελλάδα.
Να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει απαλλαγεί από την απαίτηση υποβολής χωριστών εκθέσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, καθώς υπόκειται στη διαδικασία παρακολούθησης βάσει του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας.
Σαφές μήνυμα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, από την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα.
Κατά κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο μετά τη συνάντηση τους στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Dijsselbloem τόνισε ότι «η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος του 2017.
Όπως είπε ο ίδιος, με τον Έλληνα υπουργό συζήτησε για την τελευταία φάση του προγράμματος, ενώ τόνισε ότι η ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης θα ξεκλειδώσει τη συζήτηση για το χρέος.
Πάντως, τόνισε ότι η επιτήρηση της Ελλάδας θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του προγράμματος, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα διάσωσης.
Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, ο ίδιος επεσήμανε ότι λογικά, η γερμανική θέση δεν θα αλλάξει μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.
Αν οι Σοσιαλδημοκράτες τηρήσουν τη δέσμευσή τους να αποχωρήσουν από τον προηγούμενο μεγάλο συνασπισμό με το κεντροδεξιό μπλοκ της Γερμανικής καγκελαρίου Angela Merkel, αυτό θα αφήσει ένα πιο περίπλοκο τρισδιάστατο συνασπισμό με το FDP και τους Πράσινους.
Ένας δύσκολος συνασπισμός θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει εμπόδιο για την ελπίδα της Ελλάδας να κερδίσει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους πιστωτές της.
"Υπάρχει ο κίνδυνος ότι εάν υπάρξει ανάγκη για πολιτική παρέμβαση για να ολοκληρωθεί η γ' αξιολόγηση -κάτι το οποίο συμβαίνει συνήθως στο θέμα της Ελάδας- αυτό δεν θα συμβεί και η ολοκλήρωση της γ'αναθεώρησης μπορεί να διαρκέσει περισσότερο", λέει ο Wolfango Piccoli, επικεφαλής της Teneo Intelligence .
"Ο στόχος της Ελλάδας να ολοκληρώσει την αναθεώρηση μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου του 2017 μοιάζει μάλλον μη ρεαλιστικός".
"Το περιθώριο ελιγμών για τη Merkel έχει συρρικνωθεί", δήλωσε ο κ. Piccoli.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης