Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Γιατί ο Mario Draghi… αναστατώνει την ευρωπαϊκή αγορά εταιρικών ομολόγων

tags :
Bloomberg: Γιατί ο Mario Draghi… αναστατώνει την ευρωπαϊκή αγορά εταιρικών ομολόγων
Η ΕΚΤ έχει στην κατοχή της 998 εταιρικά ομόλογα η αξία των οποίων ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ
Η αγορά εταιρικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να είναι μία πολύ καλή είδηση για τους εκδότες τους, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τους επενδυτές.
Αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ έχει στην κατοχή της 998 εταιρικά ομόλογα –και σαφώς αυτά θα ξεπεράσουν το ορόσημο των 1.000 σύντομα- η αξία των οποίων ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ.
Αν και το παραπάνω ποσό είναι σταγόνα στον ωκεανό καθώς η αξία των ομολόγων ευρωπαϊκών εταιρειών φθάνει στο ένα τρισ. δολάρια, η δραστηριότητα της ΕΚΤ δεν παύει να αλλάζει τα δεδομένα στην εν λόγω αγορά.



Όπως είναι απόλυτα φυσικό οι εκδότες των ομολόγων είναι απόλυτα ευχαριστημένοι, καθώς οι αποδόσεις τους συνεχώς υποχωρούν, ενώ σε ανάλογη πορεία κινείται και το spread μεταξύ αυτών που έχουν υψηλή αξιολόγηση και αυτών που θεωρούνται ως επικίνδυνα.
Επιπρόσθετα όταν στα μέσα του 2017 υπήρξε sell-off ομολόγων, η ΕΚΤ αποτέλεσε ένα καλό αποκούμπι.



«Η πολιτική αυτή αποτέλεσε το καλύτερο αναλγητικό για την αγορά χρέους της ευρωζώνης, καθώς ο Draghi έχει και τη δυνατότητα παρέμβασης στην πρωτογενή αγορά», εκτιμά η Bank of America. Η δυνατότητα να πουλήσουν τα ομόλογά τους στην ΕΚΤ έχει βοηθήσει τις εταιρείες να μειώσουν κατά 120 μονάδες βάσης το κόστος δανεισμού τους, σύμφωνα με στοιχεία της ΒοfA.
Οι επενδυτές, όμως, δεν είναι και τόσο χαρούμενοι ή όπως φαίνεται δεν πείθονται και τόσο εύκολα, κυρίως εξαιτίας της συνεχιζόμενης υποχώρησης των αποδόσεων.



Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο οι αποδόσεις των ομολόγων που εκδόθηκαν από ευρωπαϊκές εταιρείες η αξιολόγηση των οποίων ήταν «junk» ήταν σχεδόν ίδιες με αυτές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
Ίσως η μοναδική καλή είδηση για τους επενδυτές να είναι ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ δεν πρόκειται να διαρκέσει για πάντα, ενώ σχεδόν το 50% των εταιρικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της διαθέτουν 5ετή ορίζοντα ωρίμανσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης