Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Το «παιχνίδι της κότας» σχετικά με το αμερικανικό χρέος θα προκαλέσει πανικό στη Wall Street;

MarketWatch: Το «παιχνίδι της κότας» σχετικά με το αμερικανικό χρέος θα προκαλέσει πανικό στη Wall Street;
Το «παιχνίδι της κότας» δεν έχει πάντα αίσιο τέλος, σχολιάζει το MarketWatch
Στο ερώτημα πόσο θα έπρεπε να ανησυχούν οι επενδυτές από το «παιχνίδι της κότας» σχετικά με το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους που θα αρχίσει στο Κογκρέσο και θα μπορούσε να οδηγήσει στο πέσιμο της κυβέρνησης, στη χρεοκοπία ή και στα δύο, επιχειρεί να απαντήσει το MarketWatch.
Οι επενδυτές, λοιπόν, θα πρέπει να ανησυχούν αλλά όχι να τρομοκρατηθούν.
Υπάρχει πολλά στοιχεία από την πρόσφατη ιστορία που να οδηγήσουν σε ασφαλές συμπέρασμα, αλλά είναι μικτά.
Τα προβλήματα της Ουάσινγκτον μπορούν να τροφοδοτήσουν την αγορά, αλλά είναι σοβαρά μόνο εάν υπάρχει κι άλλος λόγος που θα προκαλούσε ανησυχίες στους traders.
Αυτός ο άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι η απλή παρουσία του πιο ασταθούς, λιγότερο λογικού Αμερικανού προέδρου, ένας παράγοντας κινδύνου από μόνος του.
Αλλά αυτό δεν είναι πιθανό, σχολιάζει το MarketWatch.
Υπάρχουν τέσσερα σχετικά προηγούμενα που πρέπει να σκεφτούμε.
Η κυβέρνηση έκλεισε το 1995-96 και πάλι το 2013, το Κογκρέσο και ο Πρόεδρος Barack Obama έφτασαν στα πρόθυρα να χρεοκοπήσουν το 2011 και, ως μπόνους, ενώ η αγορά αντέδρασε σπασμωδικά (taper tantrum) με την απλή υπόδειξη ότι η Fed θα συσφίξει την πολιτική.
Δύο από αυτά δεν ήταν μεγάλο θέμα.
Ο ένας συνέβαλε στη κατά 20% μείωση στο S&P 500, τουλάχιστον για μερικούς μήνες.
Και το taper tantrum είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των τιμών κατά περίπου 5,8%, αλλά η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη στην αγορά ομολόγων.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τότε η Merrill Lynch μείωση κατά 3 τρισ. δολ. τις επενδύσεις σε ομόλογα και παράγωγα.
«Δεν έκανε μεγαλύτερες μειώσεις καθώς η απειλή της ύφεσης δεν ήταν στο τραπέζι» επισημαίνει ο Sam Stovall CFRA Research.
Ωστόσο, η πιο σοβαρή κατάσταση σχετικά με το ανώτερο όριο του χρέους ήταν του 2011, που συνέβαλε στην υποχώρηση του S&P 500 στις 1.074 μονάδες τον Οκτώβριο από 1.356 στις αρχές Ιουλίου.
Αυτό μοιάζει -σύμφωνα με το άρθρο του MarketWatch- περισσότερο με την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα (Οκτώβριο του 2017) αλλά οι συνθήκες υπό τις οποίες θα συμβεί είναι πολύ διαφορετικές.



Αυτή τη φορά, η αμερικανική οικονομία πολύ σταθερή, παρ' όλου που η ανάπτυξη της είναι υποτονική σε αντίθεση με την Ευρώπη που βελτιώνεται.
Αυτή η διαφορά θα μπορούσε να ηρεμήσει τους επενδυτές καθώς πλησιάζει η φετινή προθεσμία και το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης