Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Οι κεντρικές τράπεζες θα επαναφέρουν τους επενδυτές στον δύσκολο δρόμο της κανονικότητας

MarketWatch: Οι κεντρικές τράπεζες θα επαναφέρουν τους επενδυτές στον δύσκολο δρόμο της κανονικότητας
Χωρίς αμφιβολία, οι αγορές είναι υπερευαίσθητες στις προαναγγελίες των κεντρικών τραπεζιτών
Με φόντο την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών περί επιστροφής στην κανονικότητα από τις κεντρικές τράπεζες και τερματισμού των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, στην επενδυτική κοινότητα επικρατεί πανικός με αποτέλεσμα το sell off στην αγορά των ομολόγων.
«Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν ήταν ποτέ εύκολη.
Οι επενδυτές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έλαβαν μια υπενθύμιση αυτή την εβδομάδα καθώς ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες έστειλαν σήματα που επανέλαβαν ότι η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική τελικά θα τελειώσει» επισημαίνεται σε δημοσίευμα του MarketWatch.
Οι αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως εκτοξεύθηκαν με άμεση συνέπεια στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Τα χρηματιστήρια είναι χαμηλότερα, εκτός από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, που δείχνει να επωφελείται από τις υψηλότερες μακροπρόθεσμες αποδόσεις.
Ωστόσο, χαμηλότερα κινείται και ο χρυσός παρά την αδυναμία των μετοχών και του μαλακότερου δολαρίου.
Όσον αφορά το δολάριο, υποφέρει έναντι του ευρώ που διαπραγματεύεται σε υψηλά επίπεδα 13 μηνών έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Όλα αυτά σχετίζονται με την άποψη ότι οι προσπάθειες της ΕΚΤ για τερματισμό του QE θα είναι ο μεγαλύτερος καταλύτης για την αναταραχή στις αγορές τους επόμενους μήνες.
Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε σύγκριση με τουλάχιστον με τη Fed- που βρίσκεται έχει αρχίσει τον κύκλο σύσφιξης και κάνει σχέδια για την μείωση του ισολογισμού της- και την Τράπεζα της Αγγλίας, η ΕΚΤ έχει μεγαλύτερο ζήτημα.
Ενδεικτικά είναι όσα αναφέρει σε σχετικό του σχόλιο ο Neil Staines του The ECU Group.
«Αν το κυρίαρχο θέμα είναι ένα θέμα εξομάλυνσης, τότε οι συνέπειες είναι μεγαλύτερες για όσους είναι πιο απομακρυσμένοι από το ''κανονικό''.
Η πιο μη-κανονική νομισματική κατάσταση είναι αναμφισβήτητα η ευρωπαϊκή» ανέφερε ο ίδιος.
Ωστόσο οι δηλώσεις του Mario Draghi περί προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής χωρίς τη σύσφιξης των συνθηκών εκτόξευσε το δολάριο, παρ' όλο που στη συνέχεια η ΕΚΤ τόνισε ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους και τους traders, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η ΕΚΤ είναι ευαίσθητη σε απότομες διακυμάνσεις του ευρωπαϊκού νομίσματος.
Ένα ισχυρότερο ευρώ δυσκολεύει τις νομισματικές συνθήκες και καταστέλλει τον πληθωρισμό, υπονομεύοντας την προσπάθεια της ΕΚΤ να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.
Κι εδώ είναι που έρχεται η Fed, όπου υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν θα ωθήσει τα επιτόκια τόσο υψηλά όσο προβλέπεται.
Αυτό απειλεί να κάνει ακόμα πιο δύσκολα τη ζωή της ΕΚΤ -και άλλων τραπεζών που σκέφτονται την ομαλοποίηση της πολιτικής- αναφέρεται σε σχετική του ανάλυση ο Kit Juckes της Societe Generale.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι traders νομισμάτων δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην αναμενόμενη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων.
Εάν οι προσδοκίες για μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed μειωθούν, ενώ οι προσδοκίες για αύξηση από την ΕΚΤ παραμένουν άθικτες, το ευρώ θα μπορούσε να σημειώσει μια ανεπιθύμητη αύξηση.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης