Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η Ελλάδα κέρδισε ένα διάλειμμα στο επταετές δράμα της

Bloomberg: Η Ελλάδα κέρδισε ένα διάλειμμα στο επταετές δράμα της
Αν και η συμφωνία δεν ήταν τέλεια για κανέναν, ήταν ένα προϊόν συμβιβασμού
Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017 την εκταμίευση δόσης 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρωζώνης εξασφάλισε από τους πιστωτές του ότι θα φροντίσουν να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Εάν είναι απαραίτητο, οι αποπληρωμές του χρέους μπορούν τώρα να επεκταθούν έως και 15 έτη συνεχίζει το δημοσίευμα.
Αν και η συμφωνία δεν ήταν τέλεια για κανέναν, ήταν ένα προϊόν συμβιβασμού.
Η Γερμανία συμφώνησε να παρουσιάσει ορισμένα στοιχεία σχετικά με την πιθανή ελάφρυνση του χρέους και τους λιγότερο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε την αξιοπιστία του στο ελληνικό σχέδιο διάσωσης και όχι τα χρήματά του. Η Ελλάδα πήρε κάποια μετρητά και σαφήνεια για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Οι οδυνηρές αποφάσεις αναβλήθηκαν και όλοι θα πρέπει να καθίσουν και πάλι στο τραπέζαι των διαπραγματεύσεων σε λίγους μήνες.
Ωστόσο όπως αναφέρει το δημοσίευμα απαντήθηκε μια ερώτηση που που υπήρχε στα χείλη όλων από το καλοκαίρι του 2015 όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκρούστηκε με τις Βρυξέλλες για την ασφυκτική λιτότητα στην Ελλάδα για το εάν η χώρα είναι ένα βιώσιμο μέλος της Ευρωζώνης.
Η Ελλάδα είχε πάντα πάνω της το βλέμμα των εταίρων της.
Οι λαϊκιστές της Ευρώπης έχουν αποτύχει, η οικονομία της ευρωζώνης τελικά αναπτύσσεται και οι χώρες είναι ενωμένες για να αντιμετωπίσουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, η προοπτική άλλης μια μάχης με την Αθήνα για το υπερβολικό χρέος της χώρας εξακολουθεί να παραμένει στο βάιθος υφίσταται στο βάθος.
Το θέμα είναι εδώ και πολύ καιρό το τι συμβαίνει με το ελληνικό χρέος που υπερβαίνει τα 300 δισ. ευρώ.
Αυτό δεν έχει αλλάξει, ειδικά με τις γερμανικές εκλογές που πραγματοποιούνται το Σεπτέμβριο του 2017.
Το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει την ελάφρυνση του χρέους, την οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδιώξει από τότε που θα έρθει στην εξουσία το 2015.
Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, με επικεφαλής τον Γερμανό Wolfgang Schaeuble, αντίτίθενται στην απομείωση του ελληνικού χρέους.
Το πρόβλημα τώρα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση εβαλε πολύ ψηλά τις προσδοκίες της για μια θεαματική διευθέτηση του ελληνικού χρέους που θα άνοιγε το δρόμο για την επιστροφή της χώρας στην αγορά ομολόγων και θα την απάλλασε από τα δεσμά των προγραμμάτων διάσωσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα ότι αναμένει μια συμφωνία που θα είναι «πολύ καλή για να είναι αληθινή».
Στην πραγματικότητα, είπε, θα φορούσε γραβάτα, κάτι που ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι δεν φορούσε γραβάτα μέχρι να υπάρξει διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Αντ 'αυτού, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος επέστρεψε στην Αθήνα με μια μικτή συμφωνία από το Eurogroup, αν και o Έλληνας αξιωματούχος ήταν ευχαριστημένος, διότι αντιπροσωπεύει κάποια βελτίωση από την πρόταση του Eurogroup της 22ας Μαίου 2017 για την Ελλάδα.
Η εκταμίευση των χρημάτων είναι μεγαλύτερη από ό, τι αρχικά αναμενόταν κάτι που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πάρει κάποιες ανάσες.
Η συμφωνία προσφέρει επίσης ένα χρονοδιάγραμμα για τον τρόπο απομείωσης του ελληνικού χρέους και ενός πιο εύχρηστου δημοσιονομικού στόχου.
Από την άλλη πλευρά, απομένει να πειστεί το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος θα γίνει βιώσιμο, κάτι που θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποστοτικής χαλάρωσης.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης