Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η Ελλάδα θα φύγει από το Eurogroup γεμάτη χρήματα αλλά χωρίς ελάφρυνση του χρέους

Bloomberg: Η Ελλάδα θα φύγει από το Eurogroup γεμάτη χρήματα αλλά χωρίς ελάφρυνση του χρέους
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν στην εκταμίευση της επόμενης δόσης αλλά όχι στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες θα προσπαθήσουν να κλείσουν ένα κομβικό κεφάλαιο στο δράμα του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, ξεκλειδώνοντας την δόση που χρειάζεται ώστε να μπει ένα τέλος στην αβεβαιότητα, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει οριστική συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Αυτό μεταδίδει το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι μια λύση μια απόφαση στο σημερινό (15/6/2017) Eurogroup θα απελευθερώσει περί τα 8,5 δισ. ευρώ ώστε η Ελλάδα να πληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τον επόμενο μήνα.
Στον αντίποδα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης -συμπεριλαμβανομένου του Ευκλείδη Τσακαλώτου- πιθανότητα δεν θα καταλήξουν στις λεπτομέρειες σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που σύμφωνα με το ΔΝΤ είναι μη διαχειρίσιμο μακροπρόθεσμα.
«Είναι η κατάλληλη στιγμή για να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση και να ανάψουμε το πράσινο φως για την εκταμίευση ώστε η Ελλάδα να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του καλοκαιριού» δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Peter Kazimir, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «ο Ευκλείδης (σσ. ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών) θα φύγει από το Λουξεμβούργο με μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα».
Ωστόσο, το ΔΝΤ ζήτησε μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τα μελλοντικά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο.
«Ενώ όλοι οι πιστωτές λένε ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να λάβει το επόμενη δόση του προγράμματος, τα κράτη της ευρωζώνης είναι απρόθυμα να διευκολύνουν περαιτέρω την εξόφληση των δανείων διάσωσης» μεταδίδει το Bloomberg.
«Στη σημερινή συνάντηση δεν θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
«Ενώ τα τελικά μέτρα θα πρέπει μόνο να αποφασιστούν και να ενεργοποιηθούν στο τέλος του ελληνικού προγράμματος, στα μέσα του 2018, το ΔΝΤ και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχουν ζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες ώστε το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια περιγραφή οποιασδήποτε πιθανής αναδιάρθρωσης (του χρέους) στην οποία θα μπορούσε να προχωρήσει η ευρωζώνη στο μέλλον» αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης