Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Η ελληνική κρίση ανέδειξε τις αδυναμίες της ευρωζώνης - Δύσπιστη η ΝΑ Ευρώπη για το ευρώ

Deutsche Welle: Η ελληνική κρίση ανέδειξε τις αδυναμίες της ευρωζώνης - Δύσπιστη η ΝΑ Ευρώπη για το ευρώ
Εάν συνεχιστεί να παραμένει αμείωτο το μεγάλο χάσμα μεταξύ των χωρών του βορρά και του νότου, οι εντάσεις στην Ευρωζώνη θα συνεχίσουν να πυροδοτούνται
Τις αδυναμίες της ευρωζώνης ανάδειξε η δημοσιονομική κρίση και κυρίως η κρίση στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Deutsxh Welle, ενώ πλέον επανεξετάζεται η λειτουργία αλλά και η ένταξη σε αυτή χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
«Το πρόβλημα της Ευρωζώνης σήμερα είναι ότι δεν μεριμνά για τη σύγκλιση των μελών της» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, κατά την παρουσίαση των προτάσεων της Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι το 2025 θα πρέπει όλες οι χώρες της ΕΕ να γίνουν μέλη της ευρωζώνης.
Κάτι τέτοιο ηχεί μάλλον καθησυχαστικό για τα κράτη εκείνα, τα οποία ελπίζουν κάποια στιγμή να γίνουν μέλη της Ευρωζώνης.
Ακόμα και εάν η ένταξή τους ή όχι στην ευρωζώνη αμφισβητείται εν τω μεταξύ από μεγάλη μερίδα του κόσμου, ο βασικός φιλοευρωπαϊκός προσανατολισμός τους δεν έχει αλλάξει.
Όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία.
Η Βουλγαρία είναι η μόνη χώρα της Νοτιανατολικής Ευρώπης, που πληροί μέχρι στιγμής τα κριτήρια.
Η Ρουμανία έχει επισήμως παραιτηθεί από την εισαγωγή του ευρώ το 2019.
Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της κροατικής Κεντρικής Τράπεζας, Boris Vujcic, πιστεύει ότι η χώρα του θα πρέπει να γίνει μέλος της ευρωζώνης το συντομότερο δυνατόν.
Η Κροατία ήταν η τελευταία χώρα που έγινε μέλος της ΕΕ.
Ωστόσο οι αριθμοί που αφορούν τη σύγκλιση σχετικά με το έλλειμμα στο δημόσιο προϋπολογισμό αλλά και το δημόσιο χρέος συνηγορούν υπέρ μιας αναβολής της ένταξης.
«Πότε πραγματικά θα επιτευχθεί η διεύρυνση της Ευρωζώνης δεν είναι σαφές.
Ωστόσο αυτό που είναι σαφές είναι ότι εάν συνεχιστεί να παραμένει αμείωτο το μεγάλο χάσμα που χωρίζει τις πλούσιες χώρες του βορρά και τις φτωχότερες χώρες του νότου, οι εντάσεις στην Ευρωζώνη θα συνεχίσουν να πυροδοτούνται» επισημαίνεται στο δημοσίευμα της Deutsche Welle.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης