Τελευταία Νέα
Διεθνή

G7: Κοινό έδαφος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας - Ερωτηματικά για εμπόριο και κλιματική αλλαγή

G7: Κοινό έδαφος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας - Ερωτηματικά για εμπόριο και κλιματική αλλαγή
«Πυρετός» διαβουλεύσεων στη Σύνοδο της G7....
(Upd) Στην Ταορμίνα της Σικελίας είναι στραμμένα τα βλέμματα του κόσμου, καθώς εκεί διεξάγεται η Σύνοδος των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, στην οποία τίθενται επί τάπητος τα πολύ σοβαρά ζητήματα της καταπολέμης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, της κλιματικής αλλαγής, του εμπορίου αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.
Η ημέρα δεν ξεκίνησε και με τους καλύτερους... οιωνούς, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump να σχολιάζει από τις Βρυξέλλες πως «οι Γερμανοί είναι κακοί, πολύ κακοί», με αφορμή το πολύ υψηλό εμπορικό πλεόνασμα.
Το προσχέδιο που αποκαλύφθηκε, προέβλεπε στενότερη συνεργασία μεταξύ των μεγαλύτερων επτά οικονομιών του κόσμου για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
Βέβαια, στο προσχέδιο αποσαφηνιζόταν πως οι χώρες κατέχουν τα κυριαρχικά δικαιώματα για τον έλεγχο των εθνικών συνόρων, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί και ως μία υποχώρηση των «6» προς τις πολιτικές προστατευτισμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Donald Trump.
«Παρά το ότι στηρίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων, επαναλαμβάνουμε ότι υπάρχει το κυρίαρχο δικαίωμα των κρατών να ελέγχουν τα σύνορά τους και να ορίζουν σαφή και ξεκάθαρα όρια στην μετανάστευση, ως στοιχεία κλειδί της εθνικής τους ασφάλειας και της οικονομικής τους ευμάρειας», ανέφερε το προσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί και αύριο το πρωί:
«Η διαχείριση και ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών, απαιτεί - έστω και αν πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε οικονομικούς μετανάστες και πρόσφυγες- τόσο μια προσέγγιση εκτάκτου ανάγκης, όσο και μια μακροπρόθεσμη».
Για τον λόγο αυτό, αναφέρεται πάντα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στο προσχέδιο της τελικής διακήρυξης, οι χώρες της G7 συμφωνούν στην δημιουργία εταιρικών συνεργασιών με στόχο να βοηθηθούν οι διάφορες χώρες και να δημιουργηθούν, εντός των συνόρων τους, συνθήκες οι οποίες να μπορέσουν να προσφέρουν απάντηση στις αιτίες της μετανάστευσης».
Όπως διαρρέει, ο διαφαινόμενος συμβιβασμός στοχεύει στο να μπορέσουν να βρεθούν κάποια βασικά κοινά σημεία με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία έχει υιοθετήσει, ως γνωστόν, σκληρότερη στάση από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην σύνοδο, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.

Να ενισχύσουν οι διαδικτυακές εταιρείες τις προσπάθειες για την εξάλειψη του εξτρεμιστικού περιεχομένου

Να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για την εξάλειψη του εξτρεμιστικού περιεχομένου, κάλεσαν σήμερα τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι ηγέτες της G7.
«Θα καταπολεμήσουμε την κατάχρηση του Ίντερνετ από τους τρομοκράτες.
Ενώ είναι ένα από τα σημαντικότερα τεχνολογικά επιτεύγματα των τελευταίων δεκαετιών, το Ίντερνετ έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τρομοκρατικούς σκοπούς», αναφέρεται στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι ηγέτες της G7.
«Η G7 καλεί τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας και τις εταιρίες κοινωνικών δικτύων να αυξήσουν σημαντικά τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση τρομοκρατικού περιεχομένου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Κοινό έδαφος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας - Ερωτηματικά για εμπόριο και κλιματική αλλαγή

Κοινή διακήρυξη για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας υπέγραψαν σήμερα οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο της G7.
Στη διακήρυξη «υπογραμμίζεται η ενότητα των μεγαλύτερων ελεύθερων χωρών του κόσμου κατά της τρομοκρατίας, ως απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση η οποία σημειώθηκε στο Μάντσεστερ», όπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Paolo Gentiloni.
Από την πλευρά της, η βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να επιδειχθεί αποφασιστικότητα από μέρους όλων των χωρών, για να καταπολεμηθεί ο τρόμος και να τύχουν αποτελεσματικής υπεράσπισης οι πολίτες».
«Ως ηγέτες των χωρών του G7 τασσόμαστε στο πλευρό της Μεγάλης Βρετανίας και εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας για τη βίαιη επίθεση και τα θύματα του Μάντσεστερ.
Μια επίθεση που αποδεικνύει ότι πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας και να μετατρέψουμε τις δεσμεύσεις σε πράξεις», αναφέρεται στη διακήρυξη.
«Καταδικάζουμε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της: η καταπολέμηση του τρόμου παραμένει μια από τις κύριες προτεραιότητες της G7.
Είμαστε ενωμένοι στην προάσπιση της ελευθερίας των πολιτών μας, και στην προστασία των αξιών και του τρόπου ζωής τους», συνεχίζουν οι ηγέτες της G7.
«Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα φιλίας, εγγύτητας και αλληλεγγύης προς τη Μεγάλη Βρετανία, μετά απ' αυτό που συνέβη στο Μάντσεστερ», τόνισε o Gentiloni.

Merkel: Έντονη η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή - Ερωτηματικό η στάση του Trump

«Έντονη» χαρακτήρισε τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, στο πλαίσιο της Συνόδου των ηγετών των 7 πιο ισχυρών οικονομιών του πλανήτη.
Το σχόλειό της έγινε σε δημοσιογράφους, στους οποίους ανέφερε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο G7 προέτρεψαν τον Donald Trump να στηρίξει τις συμφωνίες του Παρισιού.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει λάβει ακόμη αποφάσεις.
Στη Σύνοδο δεν καταγράφηκε, έτσι, καμία πρόοδος για το φαινόμενο του Θερμοκηπίου.
Νωρίτερα ιο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να εξετάζει το θέμα.
«Η Ουάσιγκτον εντέλει θα τιμήσει τη δέσμευσή της για τη μείωση των εκπομπών αερίων», είπε.

Gentiloni: Ο Trump δεν στηρίζει ακόμη τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ακόμη αρνείται να στηρίξει τη συμφωνία του Παρισιού το 2015 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, «μπλοκάροντας» τις προσπάθειες των παγκόσμιων ηγετών, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Paolo Gentiloni, από την Ταορμίνα της Ιταλίας, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος της G7.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε συμφωνία σε άλλα θέματα, όπως η Συρία, η Λιβύη και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
«Υπάρχει ένα ανοικτό ζήτημα, η θέση των ΗΠΑ στις συμφωνίες του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο ιταλός ηγέτης.
«Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται (σε στάδιο) εσωτερικό στοχασμό για το θέμα αυτό.
Οι υπόλοιπες χώρες διαβεβαίωσαν ότι συμφωνούν απόλυτα για τη συμφωνία (του Παρισιού).
Από την πλευρά μας εμείς επιβεβαιώσαμε τη πλήρη δέσμευσή μας» στη συμφωνία, υπογράμμισε ο Gentiloni .
«Είμαστε βέβαιοι ότι μετά τον εσωτερικό στοχασμό, οι ΗΠΑ θα θέλουν επίσης να δεσμευτούν» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

«Στροφή» Trump; - Επιθυμεί ελεύθερο, δίκαιο εμπόριο και όχι υψηλούς δασμούς

Υπέρ ενός «δίκαιου, ελεύθερου εμπορίου» τάχθηκε στη Σύνοδο των G7 ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump, ένας υπέρμαχος των πολιτικών προστατευτισμού, όχι μόνο στο εμπόριο.
Ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος ξεκαθάρισε προς τους υπόλοιπους έξι (6) ηγέτες πως δεν επιθυμεί «υψηλούς δασμούς», σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τις δηλώσεις αξιωματούχου του Λευκού Οίκου.
Ο κ. Trump έχει ουκ ολίγες φορές προειδοποιήσει πως θα επιβάλει δασμούς ακόμη και 35% στις εμπορικές συναλλαγές των Η.Π.Α. με τις υπόλοιπες χώρες, ειδικά σε ό,το αφορά το Μεξικό και την Κίνα, σε μία προσπάθεια να «εμποδίσει» την απώλεια θέσεων εργασίας στο εσωτερικό της χώρας.
Πιο ελαστικός εμφανίζεται με τη Μεγάλη Βρετανία, με την οποία, όπως έχει προαναγγείλει, θα υπάρξει μία ειδική εμπορική συμφωνία μόλις ολοκληρωθεί το Brexit.

ΗΠΑ και Ιαπωνία συμφωνούν να επεκτείνουν τις κυρώσεις κατά της Β. Κορέας

Σε επέκταση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας συμφώνησαν σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe, σε απάντηση στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου,
«Ο πρόεδρος Trump και ο πρωθυπουργός Abe συμφώνησαν ότι οι ομάδες τους θα συνεργαστούν για να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, όπως τον εντοπισμό και την επιβολή κυρώσεων στις οντότητες που υποστηρίζουν τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στη Σικελία.
«Συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν περαιτέρω τη συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας για να ενισχύσουν την ικανότητα κάθε χώρας να αποτρέψει και να υπερασπιστεί τις απειλές της Βόρειας Κορέας», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Η αυξανόμενη πυρηνική και πυραυλική απειλή της Βόρειας Κορέας θεωρείται ως σημαντική πρόκληση για την ασφάλεια τόσο για τον Trump όσο και για τον Abe.
Νωρίτερα, ο Trump είχε δηλώσει, μέσω Twitter, ότι η Βόρεια Κορέα αποτελεί πρόβλημα, το οποίο όμως «μπορείτε να στοιχηματίζετε ότι, σε κάποιο βαθμό, θα λυθεί».

Αποκλείεται το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Η Ουάσιγκτον αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος οικονομικών θεμάτων του αμερικανού προέδρου Donald Trump, Gary Cohn, στο περιθώριο της Συνόδου της G7 στην Ταορμίνα της Σικελίας.
«Δεν θα χαλαρώσουμε τις κυρώσεις.
Εάν έπρεπε να κάνουμε κάτι, θα σκεφτόμασταν ενδεχομένως να κρατήσουμε σκληρότερη στάση προς τη Ρωσία», σημείωσε.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, κάλεσε τους ηγέτες της G7 να διατηρήσουν την πολιτική κυρώσεων που επέβαλαν έναντι της Ρωσίας για την κρίση στην Ουκρανία.
«Μια λύση στη σύγκρουση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», δήλωσε ο Tusk πριν από τη Σύνοδο της G7 στην Ταορμίνα της Σικελίας.
«Από την τελευταία διάσκεψη κορυφής της G7 στην Ιαπωνία (το 2016) δεν έχουμε δει τίποτα για να δικαιολογήσουμε μια αλλαγή στην πολιτική κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.

Bloomberg: Τα σημεία τριβής στη σύνοδο της G7 - Απομονωμένος ο Trump

Η Σύνοδος σε... εικόνες

Εμπόριο




Κλιματική Αλλλαγή



Μεταναστευτικό



Σχέσεις με τη Ρωσία



(Πρώτη ενημέρωση 21:14, 26 Μαϊου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης