Τελευταία Νέα
Διεθνή

CEO Monte Dei Paschi: Η ΕΕ ζητάει ριζική αναδιάρθρωση της τράπεζας - Θα απολυθούν 5000 εργαζόμενοι

CEO Monte Dei Paschi: Η ΕΕ ζητάει ριζική αναδιάρθρωση της τράπεζας - Θα απολυθούν 5000 εργαζόμενοι
Η Monte dei Paschi δεν είναι η μόνη ιταλική τράπεζα που βρίσκεται σε κατάσταση διάσωσης.
Ένα ριζοπσαστικό και τζικό πλάνο αναδιάρθρωσης θα υλοποιήσει η Monte Dei Paschi για να μπορέσει να λάβει κρατική βοήθεια και να εναρμονιστεί με τις επιταγές της ΕΕ.
Όπως αναφέρει το Reuters η Monte dei Paschi di Siena εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πόσες θέσεις εργασίας θα μειωθούν σε ένα ριζοσπαστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την διάσωση της ιταλικής τράπεζας,  ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος Marco Morelli στις 12 Απριλίου.
Η παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο, της οποίας τα προβλήματα χρονολογούνται αρκετά χρόνια, ζήτησε κρατική στήριξη, τον Δεκέμβριο του 2016, μετά την αποτυχία να αυξήσει τα κεφάλαια της κατά 5 δισεκ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε προσδιορίσει το το κεφαλαιακό έλλειμμα σε 8,8 δισ. ευρώ.
Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να στηρίξει με 6,6 δισ ευρώ την τράπεζα, καλύπτοντας το 70% των κεφαλαιακών αναγκών.
Αλλά για τις κρατικές ενισχύσεις προυπόθεση είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει την αναδιάρθρωση της τράπεζας.
Το αρχικό επιχειρηματικό σχέδιο του Morelli που παρουσίασε τον Οκτώβριο του 2016, προβλέπονταν 2.600 απολύσεις - περίπου το 10% των εργαζομένων της τράπεζας και κλείσιμο 500 καταστημάτων αλλά οι Βρυξέλλες απαιτούν ακόμη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση.
Ορισμένες πηγές προσδιορίζουν τις μειώσεις θέσεων εργασίας σε πάνω από 5.000 άτομα.
«Διαπραγματευόμαστε ένα σχέδιο που θα είναι ριζικά διαφορετικό από αυτό που η τράπεζα είχε παρουσιαστεί στην αγορά», δήλωσε ο Morelli.
Ένα μεγάλο εμπόδιο είναι ο όγκος των προβληματικών δανείων, που ανέρχονται σε 46 δισ ευρώ το υψηλότερο ποσό σε σχέση με το κεφάλαιο μιας τράπεζας στην Ιταλία.
Η διοίκηση της Monte Dei Paschi ότι θα χρειαστούν χρόνια για την τράπεζα για να αντιστρέψει την απώλεια 28 δισ ευρώ στις εμπορικές καταθέσεις που υπέστη το 2016, όταν οι πελάτες ανησύχησαν για την επιβίωσή της.
Η Monte dei Paschi δεν είναι η μόνη ιταλική τράπεζα που βρίσκεται σε κατάσταση διάσωσης.
Δύο περιφερειακές τράπεζες η Banca Popolare di Vicenza και η Veneto Banca, τον περασμένο μήνα ζήτησαν προληπτική ανακεφαλαιοποίηση από το κράτος.
Η ΕΚΤ προσδιορίζει το κεφαλαιακό έλλειμμα αυτών των δύο τραπεζών σε 6,4 δισεκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης