Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: «Κόκκινος συναγερμός» στη συριακή κρίση – Πόλεμος μέσω αντιπροσώπων

Deutsche Welle: «Κόκκινος συναγερμός» στη συριακή κρίση – Πόλεμος μέσω αντιπροσώπων
«Από τη μια πλευρά οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Τουρκία και οι χώρες του Κόλπου που θέλουν την πτώση του Assad»...
Η επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ με πυραύλους Τόμαχοκ στη Συρία φαίνεται να ξάφνιασε και τους πλέον ειδικούς, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για μια επικίνδυνη κλιμάκωση μιας ήδη εκρηκτικής κατάστασης, σχολιάζει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.
Ανάμεσα σε αυτούς ο Michael Linders, ειδικός αναλυτής για θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, ο οποίος μίλησε στο γερμανικό κανάλι:
«Στη Συρία διεξάγεται ένας πόλεμος αντιπροσώπων.
Από τη μια πλευρά οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Τουρκία και οι χώρες του Κόλπου που θέλουν την πτώση του Assad.
Από την άλλη Ρωσία, Ιράν και Κίνα που κάνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη.
Όταν λοιπόν πραγματοποιείς μια επίθεση τέτοιας μορφής και έκτασης όπως αυτή που διέταξε ο Trump, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει κλιμάκωση της κατάστασης και να βρεθούν ξαφνικά Αμερικανοί και Ρώσοι αντιμέτωποι επί συριακού εδάφους».
Ο ειδικός εκτιμά ότι στην παρούσα φάση και πέρα από τα λεκτικά πυρά, δεν πρόκειται να υπάρξει άλλου είδους ή πιο ουσιαστική αντίδραση εκ μέρους της Ρωσίας:
«Δεδομένου ότι εξ’ όσων γνωρίζουμε δεν υπήρξαν Ρώσοι ανάμεσα στα θύματα, η Μόσχα δεν αναμένεται να αντιδράσει.
Σε περίπτωση όμως που υπάρξουν και νέες επιθέσεις των Αμερικανών και πληγούν άμεσα Ρώσοι ή o στρατιωτικός τους εξοπλισμός, τότε η Ρωσία δεν πρόκειται να παραμείνει άπραγη και ενδέχεται να υπάρξει άμεση κλιμάκωση της κατάστασης».

Θα συνεχιστεί ο πόλεμος κατά του Ισλαμικού Κράτους;

«Ποιες ενδέχεται να είναι οι επιπτώσεις αυτής της κλιμάκωσης στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και κυρίως την κοινή αμερικανο-ρωσική μάχη κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους;», διερωτάται η Deutsche Welle.
«Αυτή θα συνεχιστεί, μολονότι στην παρούσα φάση κυριαρχεί η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας.
Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει και πάλι σε 1-2 εβδομάδες.
Ουάσιγκτον και Μόσχα συμφωνούν ότι το ISIS θα πρέπει να εκδιωχθεί από τη Ράκκα και ίσως οι δυο πλευρές βρουν σε αυτό το πεδίο και άλλα κοινά στοιχεία.
Στην παρούσα φάση όμως δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της αμερικανικής διακυβέρνησης και ποια πορεία θα ακολουθήσει. Θα υπάρξουν οι σκληροπυρηνικοί που θα πουν ότι θέλουν το showdown με τη Ρωσία και να δοκιμάσουν τα όρια της χώρας τους.
Θα υπάρξουν όμως και οι πιο μετριοπαθείς φωνές που θα ζητήσουν την αποκλιμάκωση», απαντά ο κ. Linders.

Πρόβλημα η διάδοχη κατάσταση

Σύμφωνα με τον αναλυτή, το πρόβλημα για την Ουάσιγκτον είναι η πιθανή διάδοχη κατάσταση στη Συρία: τι θα γίνει εάν εκδιωχθεί όντως ο Assad;
Ποιος θα τον διαδεχθεί;
Στη Συρία δεν υπάρχει σήμερα μια ουσιαστική, δημοκρατική και μετριοπαθής αντιπολίτευση η οποία θα μπορούσε να αναλάβει τα ηνία της χώρας.
Συνεπώς, όπως εκτιμά ο ειδικός, «η εξουσία θα κατέληγε στα χέρια των τζιχαντιστών.
Αυτό το γνώριζε και ο πρόεδρος Obama και γι’ αυτό το λόγο ήταν τόσο επιφυλακτικός όσον αφορά την άμεση στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία».
Πάντως, όπως επισημαίνει ο ειδικός σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, η αμερικανική επίθεση ήταν προσχηματική και στην πραγματικότητα έχει γεωστρατηγικό υπόβαθρο.
Οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται να αποκτήσουν Ρωσία και Ιράν θέσεις ισχύος στη Συρία, όπως λέει.
«Εάν ήταν στο χέρι του, ο Trump θα είχε αποφασίσει ήδη την καταγγελία της συμφωνίας με την Τεχεράνη για τα πυρηνικά.
Πιστεύω ότι η τακτική αυτή δεν πρόκειται να οδηγήσει σε τίποτα εποικοδομητικό πέρα απλώς από την περαιτέρω καταστροφή της Συρίας»…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης