Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fortune: Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών επηρεάζει άμεσα τις ΗΠΑ - Το Frexit, η Ελλάδα και η Ιταλία

Fortune: Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών επηρεάζει άμεσα τις ΗΠΑ - Το Frexit, η Ελλάδα και η Ιταλία
Σε περίπτωση που η Γαλλία αποχωρήσει από την ευρωζώνη θα επηρεαστεί άμεσα και η ευημερία των ΗΠΑ
Στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία αναφέρεται με δημοσίευμα του το περιοδικό Fortune επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα τους θα έπρεπε να ενδιαφέρει και τις ΗΠΑ όχι μόνο την Ευρώπη.
Κι αυτό γιατί σε περίπτωση που κερδίσει η Marine Le Pen και η Γαλλία αποχωρήσει από την ευρωζώνη (Frexit), θα επηρεαστεί η παγκόσμια οικονομία αλλά και η ευημερία των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρεται, αν και όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Emmanuel Macron ως το απόλυτο φαβορί, το τελικό αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο.
Έτσι, δεδομένου ότι Γαλλία και Γερμανία είναι οι κινητήριες δυνάμεις της ΕΕ, ενδεχόμενη νίκη της Le Pen θα οδηγήσει στην κατάρρευση αυτής της ενότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι γαλλικές εκλογές θα έχουν σημαντική επίδραση στην επιβίωση της ΕΕ αλλά και στο μέλλον του ευρώ.
Μάλιστα, ενώ το Brexit ήταν ένα σοκ για την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν ιδρυτική χώρα και δεν χρησιμοποιεί το ευρώ.
Στον αντίποδα, η Γαλλία είναι στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ και το ευρώ.

Η επίδραση στις ΗΠΑ

Οι επιπτώσεις της νίκης της Le Pen θα είναι εμφανείς και στις ΗΠΑ.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ ειναι δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου με παρόμοια ΑΕΠ ενώ είναι και εμπορικοί εταίροι.
Επιπλέον, η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Το ευρώ είναι το δεύτερο νόμισμα με το οποίο γίνονται οι συναλλαγές ανά τον κόσμο και αντιπροσωπεύει το 20% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων, πίσω από το αμερικανικό δολάριο που αντιπροσωπεύει το 64%.
Έτσι, σε περίπτωση κατάρρευσης του ευρώ θα δεχθούν πιέσεις και οι αμερικανικές εξαγωγές, που θα καταστούν μη ανταγωνιστικές.

Η εξάπλωση σε άλλες χώρες

Εν τω μεταξύ, ένας άλλος σημαντικός κίνδυνος μιας κρίσης του ευρώ είναι ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλες χώρες, κυρίως στην Ιταλία (της οποίας το τραπεζικό σύστημα είναι υπό κατάρρευση) και φυσικά την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει τεράστια χρέη έως το 2059.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης