Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πυρά» του Βερολίνου κατά της Ουγγαρίας για το επικείμενο κλείσιμο του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης

«Πυρά» του Βερολίνου κατά της Ουγγαρίας για το επικείμενο κλείσιμο του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης
«Η ελευθερία, η δημοκρατία, οι νόμοι και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα στην Ευρώπη»
Σφοδρή επίθεση κατά της ουγγρικής κυβέρνησης εξαπέλυσε το Βερολίνο, με αφορμή την έγκριση του νομοσχεδίου που θα οδηγήσει στο κλείσιμο του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ευρώπης (CEU), στη Βουδαπέστη, το οποίο ίδρυσε το 1991 ο πασίγνωστος δισεκατομμυριούχος George Soros.
«Η έκτακτη νομοθεσία δημιουργεί την εντύπωση ότι η λειτουργία των ξένων πανεπιστημίων στην Ουγγαρία γίνεται δύσκολη, ή σε μεμονωμένες περιπτώσεις αδύνατη.
Η ελευθερία, η δημοκρατία, οι νόμοι και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα στην Ευρώπη.
Η Γερμανία θα παρατηρεί πολύ προσεκτικά τις επιπτώσεις αυτού του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ουγγαρία», δήλωσε σήμερα, 5 Απριλίου 2017, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Ulrike Demmer.
Επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί στις 28 Μαρτίου στο κοινοβούλιο, εγκρίθηκε χθες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με ψήφους 123 υπέρ έναντι 38 κατά, ενώ 38 βουλευτές απείχαν.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που δεν διαθέτουν πανεπιστημιακή σχολή στη χώρα προέλευσής τους.
Το άρθρο αυτό στοχεύει ειδικά το CEU, ένα αγγλόφωνο, αμερικανικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Ουγγαρία προκειμένου να προωθήσει «την καλή διακυβέρνηση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον κοινωνικό μετασχηματισμό».
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban έχει κατηγορήσει το CEU για απάτη.
Τις τελευταίες ημέρες έχει οργανωθεί ένα μεγάλο κίνημα στήριξης στο CEU. Περισσότεροι από 900 πανεπιστημιακοί απ' όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και 18 Νομπελίστες, υπέγραψαν μια αίτηση ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.
Την Κυριακή, περίπου 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βουδαπέστη εκφράζοντας την υποστήριξή τους στο πανεπιστήμιο ενώ μια νέα συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα.
Το Πανεπιστήμιο, στο οποίο φοιτούν 1.800 άνθρωποι από 100 διαφορετικές χώρες, θεωρείται ως ένα από τα 50 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου όσον αφορά τον τομέα των πολιτικών επιστημών.
Ο Viktor Orban διαβεβαίωσε χθες ότι είναι «έτοιμος να διαπραγματευτεί με τις Η.Π.Α.» για το μέλλον του Πανεπιστημίου το οποίο έχει πλέον διορία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 για να «συμμορφωθεί» με τις νέες διατάξεις.
Ο νόμος προβλέπει ότι τα πανεπιστήμια από χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχουν το δικαίωμα να απονέμουν πτυχία παρά μόνο κατόπιν διακρατικών συμφωνιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης