Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΙΕΑ: Η τεράστια αύξηση στις τιμές του πετρελαίου είναι αναπόφευκτη

ΙΕΑ: Η τεράστια αύξηση στις τιμές του πετρελαίου είναι αναπόφευκτη
Ο Οργανισμός εκτιμά ότι η αναζοπύρωση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ δε θα αποτρέψει την έλλειψη προσφοράς που θα προκύψει μετά το 2020
Τα τρία συνεχόμενα χρόνοα δραστικών περικοπών στις επενδύσεις πετρελαίου, λόγω της κατάρρευσης των τιμών, ενδέχεται να οδηγήσουν σε μία σημαντική έλλειψη προσφοράς εντός των επόμενων χρόνων, σύμφωνα με μία νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).
Όταν οι τιμές του μαύρου χρυσού κατέρρευσαν το 2014, οι παραγωγοί πετρελαίου μείωσαν άμεσα τις δαπάνες τους, με τις επενδύσεις να μειώνονται μάλιστα με ρυθμό -25% περίπου, για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι αρκετά έργα που βρίσκονταν σε εξέλιξη βρέθηκαν "στον πάγο".
Μέχρι στιγμής, η προσφορά φαίνεται ότι επανέρχεται, καθώς οι ΗΠΑ έχουν προσθέσει περισσότερα από 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως στην παγκόσμια αγορά από το περασμένο καλοκαίρι, λόγω της μείωσης του κόστους παραγωγής στη ΄χωρα.
Ωστόσο, παρά τη σημαντική ανάκαμψη στην αμερικανική παραγωγή, οι γεωτρήσεις θα παραμείνουν μειωμένες σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τα επίπεδα του 2014.
Παράλληλα, ο Οργανισμός εκτιμά ότι η αναζοπύρωση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ δε θα αποτρέψει την έλλειψη προσφοράς που θα προκύψει μετά το 2020, καθώς η δημιουργία νέων έργων είναι ελάχιστη.
Σε ότι αφορά τη ζήτηση, αυτή θα συνεχίσει να αυξάνεται, προσπερνώντας τελικά την προσφορά, με τον ΙΕΑ να εκτιμά ότι μετά το 2020, η παγκόσμια ζήτηση θα αγγίξει τα 104 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Όπως προειδοποιεί ο Οργανισμός, εάν δεν υπάρξει άμεσα ένα νέο κύμα επενδύσεων και εργών από τις πετρελαϊκές εταιρείες, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ θα βρεθεί σε χαμηλά επίπεδα και οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν κατακόρυφα.
Σε αντίθεση με αρκετούς αναλυτές, ο ΙΕΑ εκτιμά ότι τα ηλεκτροκίνητα οχήματα θα έχουν ελάχιστη επίδραση στη ζήτηση πετρελαίου, επιβραδύνοντας μεν την αυξανόμενη κατανάλωση, χωρίς ωστόσο να την αντιστρέφει.
Επιπλέον, η ζήτησης προς τον μαύρο χρυσό θα αυξηθεί σε διάφορους τομείς που δε σχετίζονται με τα επιβατικά οχήματα, συμπεριλαμβανωμένων των μεταφορών, των θαλάσσιων μεταφορών και της αεροπορίας.
"Για όλους του παραπάνω λόγους, η πολυσυζητημένη άνοδος στη ζήτηση πετρελαίου θα παραμείνει για μερικά χρόνια στο μέλλον", καταλήγει η έκθεση του ΙΕΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης