Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Γιατί οι πρώτες εβδομάδες προεδρικής θητείας του Trump «καίνε» τον Wilders στην Ολλανδία

tags :
Bloomberg: Γιατί οι πρώτες εβδομάδες προεδρικής θητείας του Trump «καίνε» τον Wilders στην Ολλανδία
Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι αποτιμούν αρνητικά τα μέτρα, που λαμβάνει ο Trump και λόγω κάποιας πολιτικής «συγγένειας» του προέδρου των ΗΠΑ με τον Wilders αποδυναμώνουν το κόμμα της Ελευθερίας
Ο επικεφαλής του κόμματος Ελευθερία Geert Wilders έχει πολλά να «προσάψει» στον Donald Trump και ένα από αυτά είναι η πτώση της δημοτικότητάς του από την εκλογή του Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.
Η πτώση της δημοτικότητας του Wilders αποτυπώνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 15ης Μαρτίου 2017.
Πριν από μία εβδομάδα ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος  καταλάμβανε τουλάχιστον 29 από τις 150 έδρες του ολλανδικού κοινοβουλίου και σήμερα 7/3/2017 βρίσκεται στις 25, καταγράφοντας μία σημαντική πτώση, με αποτέλεσμα ο φιλελεύθερος απερχόμενος πρωθυπουργός Marc Rutte να τον πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής (24).   
Να σημειωθεί ότι στις αρχές του 2017 ο Wilders είχε προβάδισμα που έφτανε και τις 12 έδρες.
«Υπήρξε μία άνοδος του κόμματος της Ελευθερίας λίγο μετά την εκλογή του Trump αλλά τώρα η υποστήριξη προς αυτό βαίνει μειούμενη», υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης και ιδρυτής της εταιρείας ερευνών  Peil.nl, Maurice de Hond.  
Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι αποτιμούν αρνητικά τα μέτρα, που λαμβάνει ο Trump και λόγω κάποιας πολιτικής «συγγένειας» του προέδρου των ΗΠΑ με τον Wilders αποδυναμώνουν το κόμμα της Ελευθερίας.
Η επίδραση της δυναμικής του Brexit, που έστειλε τον Trump στο Λευκό Οίκο με μία αντι-μεταναστευτική ατζέντα και τον ευρωσκεπτικισμό, δείχνει να εξανεμίζεται και δεν φαίνεται να προσεγγίζει τον  πυρήνα της ΕΕ.
«Οι πρώτες επτά εβδομάδες του Trump στον Λευκό Οίκο και η πολιτική του, δεν έχουν δώσει ώθηση στα λαικιστικά κόμματα της Ευρώπης», υποστηρίζει ο Nicolas Spiro, οικονομικός αναλυτής στο Λονδίνο.
Την ίδια ώρα, Ολλανδοί πολιτικοί αντίπαλοι του Trump προσπαθούν να αποδείξουν, πως οι αποφάσεις και οι πράξεις του Trump είναι τουλάχιστον υπερβολικές και επιδιώκουν να κατευθύνουν τους ψηφοφόρους μακριά από τον Wilders, γράφει το Bloomberg.
«Κοιτάξτε στις ΗΠΑ, ο τρόπος που η χώρα διοικείται»,  λέει ο Sybrand Haersma Buma, ο ηγέτης των Ολλανδών Χριστιανοδημοκρατών.
«Ο πρόεδρος αποφασίζει ποια μέσα ενημέρωσης επιτρέπεται να παραστούν σε μία συνέντευξη Τύπου. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία, η κατεύθυνση του Donald Trump είναι η λάθος κατεύθυνση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης