Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: H εφημερίδα Le Parisien σταματάει να δημοσιεύει δημοσκοπήσεις μέχρι τις γαλλικές εκλογές

Guardian: H εφημερίδα Le Parisien σταματάει να δημοσιεύει δημοσκοπήσεις μέχρι τις γαλλικές εκλογές
Η γαλλική εφημερίδα αποφάσισε να κάνει απλά ρεπορτάζ στον δρόμο, δίπλα στον κόσμο, για να αφουγκραστεί την κοινή γνώμη
Η σχέση αγάπης - μίσους της Γαλλίας με τις δημοσκοπήσεις έρχεται και πάλι στο επίκεντρο μετά την απόφαση μίας εφημερίδας να σταματήσει να τις δημοσιεύει εν όψει των προεδρικών εκλογών και αντί για αυτές να κάνει ρεπορτάζ στους δρόμους για να αφουγκραστεί την κοινή γνώμη, όπως γράφει ο Guardian.
Αυτή η απόφαση που δεν έχει προηγούμενο λήφθηκε από την καθημερινή εφημερίδα Le Parisien μετά από μήνες συζητήσεων, ύστερα από το Brexit και την εκλογή του Donald Trump στις ΗΠΑ που αιφνιδίασαν τα ΜΜΕ και τους δημοσκόπους.
Οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία δείχνουν ότι ο Francois Fillon και η Marine Lepen θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο.
Αλλά με τον ανεξάρτητο κεντρώο Emmanuel Macron να κερδίζει έδαφος έναντι του αριστερού Jean Luc Melenhcon για το χρίσμα του υποψηφίου των Σοσιαλιστών, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το ποιοι θα βρεθούν τελικά στον δεύτερο γύρο.
"Αντί να μιλάμε για κάτι που πολλοί χαρακτηρίζουν λάθος των δημοσκοπήσεων, αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στον πυρήνα του επαγγέλματός μας, να βγούμε έξω και να πάμε κοντά στον κόσμο" υποστήριξε η συντάκτρια της Le Parisien Stephanie Albouy.
"Δεν κάνω επίθεση στις δημοσκοπήσεις, τη δουλειά τους κάνουν, αλλά το πρόβλημα είναι ο τρόπος που τις χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ" εξήγησε η Albouy.
Και πρόσθεσε ότι θέλει η εφημερίδα της να εμβαθύνει στο ρεπορτάζ της διάθεσης της κοινής γνώμης και της πολιτική πλατφόρμας.
Η μη δημοσίευση δημοσκοπήσεων θα βοηθήσει επίσης την εφημερίδα να εξοικονομήσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Η Γαλλία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό δημοσκοπήσεων στον κόσμο και εν όψει των προεδρικών εκλογών φιγουράρουν εκατοντάδες από αυτές στα εξώφυλλα.
Ακόμα και πριν τη διαμάχη που ξέσπασε για τις δημοσκοπήσεις μετά το Brexit και την εκλογή του Trump, αρκετοί στη Γαλλία έθεταν θέμα για τον εθισμό των ΜΜΕ σε αυτές.
Μερικοί Γάλλοι πολιτικοί άρχισαν επίσης να γυρίζουν την πλάτη τους στην κουλτούρα των δημοσκοπήσεων, όπως μεταξύ άλλων και ο Fillon.
Ο Fillon που τώρα θεωρείται φαβορί για να κερδίσει, ερχόταν χαμηλά στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα του υποψηφίο της δεξιάς παράταξης, όταν σταδιακά τον Νοέμβριο άρχισε να ανεβαίνει για να πετύχει τελικά μία μεγάλη νίκη.
Η έκπληξη της νίκης του τον βοήθησε να υιοθετήσει ένα στυλ αντισυστημικού, παρά τα πέντε χρόνια της θητείας του ως πρωθυπουργός και τις δεκαετίες που έχει στην πολιτική.
Στη Γαλλία υπήρχαν κομβικά σημεία που αμφισβητήθηκαν οι δημοσκοπήσεις, όπως το 2002 όταν ο πατέρας της Le Pen πέταξε τους Σοσιαλιστές εκτός δεύτερου γύρου.
Αλλά οι δημοσκοπήσεις επηρεάζουν τις αποφάσεις των πολιτικών, όπως του Macron που μπήκε στη μάχη των προεδρικών εκλογών χάρη στα υψηλά ποσοστά δημοφιλίας του.
"Η Γαλλία θα δημοσιεύει ένα υψηλό ποσοστό δημοσκοπήσεων και αυτό δεν θα αλλάξει παρά την απόφαση της Le Parisien" υποστήριξε ο Yves Marie Cann, πολιτικός διευθυντής σε εταιρία δημοσκοπήσεων στο Παρίσι.
"Ο σκοπός τους είναι να ρίξουν φως σε μία δημόσια αναμέτρηση, είναι χρήσιμο εργαλείο και δείκτης, αλλά όχι το μοναδικό στη δημοσιογραφία, διότι πρέπει να κοιτάζουμε τη συνολική εικόνα, όπως το τι γράφεται στα social media" εξήγησε ο ίδιος.
Με την εκλογική αναμέτρηση της άνοιξης του 2017 να είναι πιο ανοιχτή από ποτέ, υπάρχουν πολλά στοιχεία που δεν γίνεται να εκτιμηθούν, όπως το ποιος θα πάρει το χρίσμα του υποψήφιου των Σοσιαλιστών, ανάμεσα στους Manuel Valls, Arnaud Montebourg, Benoit Hamon και το αουτσάιντερ Vincent Peillon.
Μερικά αντίπαλα ΜΜΕ πιστεύουν ότι η Le Parisien προχώρησε σε αυτή την κίνηση για οικονομικούς και μόνο λόγους.
Ο Roland Cayrol υποστήριξε ότι "οι δημοσκοπήσεις είναι μέρος των προεκλογικών περιόδων στη Γαλλία και έχουμε το παγκόσμιο ρεκόρ σε αυτές".
Και πρόσθεσε ότι πάντα υπήρχε αμφισβήτηση για τις δημοσκοπήσεις, ακόμα και όταν ήταν απόλυτα ακριβείς.
Αλλά οι δημοσκοπήσεις θα είναι πάντα χρήσιμες και θα παίζουν σημαντικό δημοκρατικόο ρόλο.
"Δεν έχουν συμφιλιωθεί οι πολίτες με την ιδέα ότι οι δημοσκοπήσεις είναι μέρος της πολιτικής επιστήμης και έχουν περιθώριο λάθους και δεν πρέπει να κοιτάς κάθε δημοσκόπηση ξεχωριστά, αλλά τη γενική καμπύλη" εξήγησε ο Cayrol.
"Οι δημοσκοπήσεις βοηθούν τους ψηφοφόρους να πάρουν μία ιδέα, όχι ότι βασίζουν την ψήφο τους σε αυτές, αλλά μετρούν την επίδραση της ψήφου τους, μαθαίνουν να έχουν στρατηγική και αυτό είναι σημαντικό για τη δημοκρατία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης