Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διερευνητικές επαφές σχηματισμού κυβέρνησης δίχως προσφυγή σε εκλογές ξεκίνησε ο Ιταλός πρόεδρος

Διερευνητικές επαφές σχηματισμού κυβέρνησης δίχως προσφυγή σε εκλογές ξεκίνησε ο Ιταλός πρόεδρος
Αύριο Παρασκευή 9/12, ο Ιταλός πρόεδρος πρόκειται να συναντηθεί με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με τον γύρο των επαφών του να ολοκληρώνεται το Σάββατο το απόγευμα
Τον πρώτο διερευνητικό γύρο επαφών του με τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας του, ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 ο 75χρονος Ιταλός πρόεδρος, Sergio Mattarella, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στην πολιτική κρίση που προκάλεσε η παραίτηση του Matteo Renzi από την πρωθυπουργία.
Ο Ιταλός πρόεδρος - πρώην Χριστιανοδημοκράτης δικαστής στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας του - καλείται να αποφασίσει αν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μέχρι το 2018 ή αν θα πρέπει να διορίσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει την Ιταλία σε εκλογές την Άνοιξη του 2017.
Οι πρώτες συναντήσεις του Mattarella σήμερα πραγματοποιήθηκαν με τους προέδρους της (Κάτω) Βουλής και της Γερουσίας, μετά το τέλος των οποίων δεν πραγματοποιήθηκαν δηλώσεις.
Ο Ιταλός πρόεδρος συναντήθηκε και με τον προκάτοχό του, 91χρονο Giorgio Napolitano, ο οποίος και ήταν αυτός που είχε δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Renzi το 2014.
Αύριο Παρασκευή 9/12, ο Mattarella πρόκειται να συναντηθεί με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με τον γύρο των επαφών του να ολοκληρώνεται το Σάββατο το απόγευμα.
Μέχρι στιγμής, ο Renzi αρνείται να αναλάβει το ρόλο υπηρεσιακού πρωθυπουργού - αν και δεν αποκλείεται να αλλάξει τη στάση του - με πολλά κόμματα, περιλαμβανομένου του δικού του (Δημοκρατικό Κόμμα) να ζητούν προκήρυξη πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση με ορίζοντα διακυβέρνησης μέχρι το 2018.
Τόσο η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, όσο και το ευρωσκεπτικιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων, ζητούν επίμονα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ελπίζοντας να κεφαλαιοποιήσουν τα πολιτικά κέρδη που τους αποδίδουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης