Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η ΕΚΤ σκοπεύει να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και μετά τον Μάρτιο 2017

Reuters: Η ΕΚΤ σκοπεύει να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και μετά τον Μάρτιο 2017
Ακόμη και οι πιο επιφυλακτικοί έχουν αποδεχθεί ότι η επέκταση πέρα από την τρέχουσα ημερομηνία λήξης του Μαρτίου είναι αναπόφευκτη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και μετά τον Μάρτιο του 2017, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η Τράπεζα θα στέλλει ένα «σημάδι» των προθέσεων της μετά την επικείμενη συνεδρίαση της στις 8 Δεκεμβρίου 2016.
Ακόμη και οι πιο επιφυλακτικοί έχουν αποδεχθεί ότι η επέκταση πέρα από την τρέχουσα ημερομηνία λήξης του Μαρτίου είναι αναπόφευκτη, λόγω του χαμηλού πληθωρισμού και του αυξημένου πολιτικού ρίσκου, επισημαίνεται.
Ορισμένες από τις πληροφορίες κάνουν λόγο για 6μηνη παράταση του προγράμματος και μη μεταβολή του μηνιαίου ποσού των 80 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, υπάρχουν και οι προβλέψεις που κάνουν λόγο για 9μηνη παράταση του QE (quantitative easing), η οποία όμως θα περιλαμβάνει μειωμένο μηνιαίο ποσό, στα 60 δισ. ευρώ.
Να επισημανθεί πως οι πηγές δεν τάχθηκαν υπέρ μίας αόριστου χρόνου επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ενώ υποστήριξαν πως το μηνιαίο ποσό θα μπορούσε επίσης να μην είναι σταθερό αλλά να συνδεθεί με τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ανάγκες.
«Πρέπει να στείλουμε ένα σήμα πως το QE δε θα διαρκέσει για πάντα», σημειώνεται.
Το Reuters σχολιάζει ότι προς το παρόν η Ε.Κ.Τ. δεν έχει δώσει σαφείς ενδείξεις για την επικείμενη απόφασή της, ενώ επισημαίνει πως η Τράπεζα δεν έχει απαντήσει στο δημοσίευμα.
Η ποσοτική χαλάρωση ξεκίνησε το 2015 για να «πολεμήσει» ενάντια στον αποπληθωρισμό που ταλάνιζε την Ευρωζώνη, ωστόσο ο πληθωρισμός παραμένει ακόμα πολύ μακριά από τον στόχο του 2% για την Τράπεζα, εγείροντας έτσι ανησυχίες για την αξιοπιστία των νομισματικών της πολιτικών.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης