Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mester (Fed): Η αύξηση των επιτοκίων θα βοηθήσει την οικονομική ανάκαμψη

Mester (Fed): Η αύξηση των επιτοκίων θα βοηθήσει την οικονομική ανάκαμψη
Σύμφωνα με τη Mester περαιτέρω καθυστερήσεις στην αύξηση των επιτοκίων θα είναι επικίνδυνες και μπορεί να οδηγήσουν σε ύφεση
Την εκτίμηση πως η αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου αυτή τη στιγμή περισσότερο θα ωφελήσει, παρά θα βλάψει, την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, εξέφρασε η Loretta Mester, πρόεδρος της Federal Reserve (Ομοσπονδιακή Τράπεζα) του Κλίβελαντ.
Κόντρα στις εκτιμήσεις των απαισιόδοξων, ότι η αύξηση των επιτοκίων θα βλάψει την οικονομική ανάκαμψη, η Mester τόνισε, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, στο Πίτσμπουργκ, πως βλέπει μια μικρή αύξηση των επιτοκίων ως κατάλληλη ενέργεια, όχι επειδή θέλει να κάμψει την οικονομική επέκταση, αλλά επειδή θεωρεί πως [αυτή η ενέργεια] θα βοηθήσει να παραταθεί αυτή η ανάκαμψη.
«Γνωρίζουμε πως η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομία με μακρές και διαφορετικές χρονικές υστερήσεις, οπότε πολιτικές δράσεις θα πρέπει να ληφθούν, προτού επιτευχθούν πλήρως οι στόχοι μας», επισήμανε η αξιωματούχος της Fed.
«Το μάθημα ότι η πολιτική πρέπει να είναι προσανατολισμένη στο μέλλον εδράζεται στην ιστορία των φτωχών αποτελεσμάτων, όταν αυτή η στρατηγική δεν ακολουθείται μένουμε πολύ πίσω από την καμπύλη», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τη Mester περαιτέρω καθυστερήσεις στην αύξηση των επιτοκίων θα είναι επικίνδυνες και μπορεί να οδηγήσουν σε ύφεση.
Η ίδια τάσσεται υπέρ της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων, που θα ακολουθούν τη συνεχιζόμενη βελτίωση της οικονομίας.
Όπως προειδοποίησε, «αν καθυστερήσουμε πολύ θα βρεθούμε σε μία κατάσταση, στην οποία η αγορά εργασίας γίνεται μη βιώσιμα σφιχτή, οι πιέσεις στις τιμές είναι υπέρμετρες και θα πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά απότομα, κίνηση που εγκυμονεί τον κίνδυνο ύφεσης, μιας κακής έκβασης που πλήττει δυσανάλογα τα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας μας».
Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία ότι οι επενδυτές θα εντείνουν την αναζήτηση των αποδόσεων, «αυξάνοντας τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης