Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λογισμικό λογοκρισίας, με στόχο να της επιτραπεί ξανά η είσοδος στην Κίνα, δημιουργεί η Facebook

Λογισμικό λογοκρισίας, με στόχο να της επιτραπεί ξανά η είσοδος στην Κίνα, δημιουργεί η Facebook
Το Reuters επισημαίνει ότι η Κίνα, που έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό χρηστών του διαδικτύου στον κόσμο, απαγόρευσε το Facebook, στον απόηχο των ταραχών των Ουιγούρων τον Ιούλιο του 2009
Λογισμικό λογοκρισίας δημιουργεί… σιωπηρά η εταιρεία Facebook, με απώτερο σκοπό να πείσει τις κινεζικές αρχές να της επιτρέψουν, εκ νέου, την είσοδο στην κινεζική αγορά, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, έπειτα από 7 χρόνια απαγόρευσης.
Την είδηση μετέδωσε πρώτη η αμερικανική εφημερίδα New York Times, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ειδικότερα, το Facebook δημιούργησε λογισμικό, το οποίο εμποδίζει την εμφάνιση αναρτήσεων από συγκεκριμένες γεωγραφικές τοποθεσίες στη ροή των χρηστών, με την υποστήριξη, μάλιστα, του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Mark Zuckerberg.
Τον περασμένο Μάρτιο ο Zuckerberg συναντήθηκε με τον επικεφαλής προπαγάνδας της Κίνας, Liu Yunshan, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα το Facebook να μπορέσει να ενδυναμώσει τις ανταλλαγές και να βελτιώσει την αμοιβαία κατανόηση με τις εταιρείες διαδικτύου της Κίνας.
«Έχουμε από παλιά πει ότι μας ενδιαφέρει η Κίνα, και ξοδεύουμε χρόνο για να καταλάβουμε και να μάθουμε καλύτερα τη χώρα», είπε η εκπρόσωπος του Facebook, Arielle Aryah, σε ηλεκτρονικό μήνυμά της στο πρακτορείο Reuters. Προσέθεσε, ωστόσο ότι «δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση για τον τρόπο προσέγγισής μας της Κίνας. Αυτή τη στιγμή εστιαζόμαστε στο να βοηθήσουμε κινεζικές επιχειρήσεις και επενδυτές να επεκταθούν σε νέες αγορές εκτός Κίνας χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα διαφημίσεών μας».
Το Reuters δεν έλαβε σχετικές απαντήσεις από την κινεζική πλευρά.
Το πρακτορείο τονίζει πως οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, ιδίως στον τομέα των ΜΜΕ, δέχονται εξαιρετικές πολιτικές πιέσεις από μια σειρά κανονισμών.
Η στρατιωτική εφημερίδα της χώρας χαρακτηρίζει το διαδίκτυο ως το σημαντικότερο μέτωπο σε μια ιδεολογική μάχη εναντίον των «δυτικών αντι-κινεζικών δυνάμεων».
Το Reuters επισημαίνει ότι η Κίνα, που έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό χρηστών του διαδικτύου στον κόσμο, απαγόρευσε το Facebook, στον απόηχο των ταραχών των Ουιγούρων τον Ιούλιο του 2009, σε μια προσπάθεια να αποκόψουν τη ροή των πληροφοριών για τα επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα 140 θύματα.



Παρότι το Facebook έχει ήδη δημιουργήσει το νέο μηχανισμό, δεν προτίθεται να επιβάλλει την λογοκρισία το ίδιο, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν οι New York Times.
Αντίθετα, το Facebook θα προσφέρει το λογισμικό, ώστε να επιτρέψει σε μια άλλη οντότητα να παρακολουθεί δημοφιλή άρθρα και θέματα τα οποία αναδεικνύονται περισσότερο καθώς τα μοιράζονται οι χρήστες στο δίκτυο, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Η οντότητα που χειρίζεται το λογισμικό θα έχει τον πλήρη έλεγχο και θα αποφασίζει εάν αυτές οι αναρτήσεις θα πρέπει να εμφανίζονται στις ροές των χρηστών.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Facebook έχει προσφέρει το λογισμικό στις κινεζικές αρχές, αλλά είναι μία από πολλές ιδέες που έχει συζητήσει η εταιρεία του δικτύου για την επάνοδό της στην Κίνας, και μπορεί να μην υλοποιηθεί ποτέ, ανέφεραν οι πηγές της αμερικανικής εφημερίδας.
Το Facebook, το οποίο έχει δώσει μάχη τους τελευταίους μήνες να αντιμετωπίσει τους ισχυρισμούς ότι αφαιρεί πληροφορίες από το διαδίκτυο με άδικο τρόπο, σκοπεύει να συνεχίσει να επεκτείνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου τώρα έχει περιορισμένα ποσοστά διείσδυσης.



www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης