Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Τα αποκαλυπτήρια πλάκας με τα ονόματα των θυμάτων από τις επιθέσεις στο Παρίσι έκανε ο Hollande

Guardian: Τα αποκαλυπτήρια πλάκας με τα ονόματα των θυμάτων από τις επιθέσεις στο Παρίσι έκανε ο Hollande
Ένα χρόνο μετά τις συντονισμένες επιθέσεις στο Παρίσι που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους, ο Hollande έκανε τα αποκαλυπτήρια μίας πλάκας σε κάθε ένα από τα μέρη που χτυπήθηκαν
Έξω από το μπαρ Le Carillon και το εστιατόριο Le Petit Cambodge, όπου πάνω από δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμα τραυματίστηκαν σοβαρά όταν άνοιξε πυρ μαχητής του Ισλαμικού Κράτους ακριβώς πριν από έναν χρόνο (13/11/2015) στο Παρίσι, ο Francois Hollande και η δήμαρχος Anne Hidalgo έκαναν τα αποκαλυπτήρια μίας πλάκας με τα ονόματα των θυμάτων.
Σύμφωνα με τον Guardian, σε αυτά συμπεριλαμβάνονταν μία παρέα φίλων από το αρχιτεκτονικό κολλέγιο, ένας 25χρονος που δούλευε σε κοντινό σαντουιτσάδικο και δύο αδερφές που είχαν συναντηθεί με άλλες δύο επίσης αδερφές, για μία βραδινή έξοδο.
"Πρέπει να σημειώσουμε τον ένα χρόνο που πέρασε για να μην τους ξεχάσουμε, η ζωή συνεχίζεται, αλλά όλη η γειτονιά θα τους θυμάται" ανέφερε ο δάσκαλος Matthias, 46 ετών, καθώς έδινε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που είχαν μαζευτεί.
Ένα χρόνο μετά τις συντονισμένες επιθέσεις στο Παρίσι που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους, ο Hollande έκανε τα αποκαλυπτήρια μίας πλάκας σε κάθε ένα από τα μέρη που χτυπήθηκαν, αρχίζοντας από το στάδιο Saint Dennis, όπου ανατινάχθηκαν οι πρώτοι βομβιστές αυτοκτονίας.
Συνέχισε στα μπαρ και στα εστιατόρια, για να καταλήξει στον συναυλιακό χώρο Bataclan, όπου βρήκαν τον θάνατο 90 άνθρωποι, όταν άνδρες με αυτόματα όπλα πυροβόλησαν αδιακρίτως το πλήθος κατά τη διάρκεια μίας ροκ βραδιάς.
Ο Hollande, o λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, δεν έκανε καμία ομιλία για να μην θεωρηθεί ότι προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικό όφελος από μία στιγμή εθνικής θλίψης, έξι μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, την άνοιξη του 2017.
Η Γαλλία είναι ακόμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ έρευνες έδειξαν την ολιγωρία των μυστικών υπηρεσιών πριν τις επιθέσεις.
Οι περισσότεροι από τους τρομοκράτες ήταν από τη Γαλλία και το Βέλγιο και αρκετοί βρίσκονταν στις λίστες της ασφάλειας, ενώ μέλη από τον ίδιο πυρήνα έκαναν τις επιθέσεις και στις Βρυξέλλες, όπου σκοτώθηκαν 32 άνθρωποι τον Μάρτιο του 2016.
Έξω από το Stade de France ο γιος του γεννημένου στην Πορτογαλία Μichael Dias, ο οποίος ήταν το πρώτο θύμα, είπε στην ομιλία του "ζήτω η ανοχή, ζήτω η ευφυϊα, ζήτω η Γαλλία".
Ανάμεσα σε αυτούς που παραβρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια της πλάκας του Bataclan ήταν και τα μέλη του συγκροτήματος Eagles of Death Metal, που είχαν τραγουδήσει στον συναυλιακό χώρο τη μοιραία βραδιά.
Ο Sting άνοιξε τις εκδηλώσεις το βράδυ του Σαββάτου 12/11 με μία συγκινησιακά φορτισμένη συναυλία.
Επιζώντες και συγγενείς μαζεύτηκαν στη συνέχεια στο δημαρχείο του 11ου διαμερίσματος για να μνημονεύσουν αυτούς που πέθαναν.
Η 30χρονη Clemence από το Παρίσι που είχε κρυφτεί στις τουαλέτες των καμαρινιών κατά τη διάρκεια της δίωρης επίθεσης στο Bataclan είπε ότι είναι σημαντικό να τονιστεί η αλληλεγγύη που έδειξαν όλοι μετά το συμβάν.
"Το αγόρι μου κι εγώ μείναμε κρυμμένοι μέχρι το τέλος, είδαμε και ακούσαμε φριχτά πράγματα, δεν μπορούμε να τα διαγράψουμε από τη μνήμη μας, αλλά μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε κάτι θετικό" ανέφερε χαρακτηριστικά.
"Όταν μας έσωσαν οι αστυνομικοί, μας έλεγαν μη φοβάστε, τελείωσε και υπήρχε πολλή καλοσύνη στις φωνές τους.
Υπήρχαν και πολλοί άνθρωποι σε γειτονικά κτίρια που κατέβηκαν να μας βοηθήσουν και μας έκρυψαν σε αυλές, ενώ μας έφεραν κουβέρτες, καφέ και φαγητό.
Είχαμε βγει από κάτι φρικτό, αλλά από την άλλη ήταν εντυπωσιακή η καλοσύνη των ξένων.
Μας βοήθησε να προχωρήσουμε μπροστά.
Οι εκδηλώσεις μνήμης είναι σημαντικές για να υποστηρίξουμε τις οικογένειες που έχασαν κάποιον και για να μην ξεχαστούν οι άνθρωποι που πέθαναν".
Σύμφωνα με την ίδια, οι οικογένειες ήρθαν πιο κοντά μετά το τραγικό συμβάν.
"Οι γονείς μου δεν μου έλεγαν ποτέ σ' αγαπώ πριν, αλλά μου το λένε τώρα".
Η συγκεκριμένη κοπέλα δεν πήγε στη συναυλία με την οποία άνοιξε ξανά το Bataclan, αλλά δεν αποχωρίστηκε τη μουσική και όπως όλοι οι επιζώντες βρήκε παρηγοριά σε ένα συγκεκριμένο τραγούδι.
Το δικό της ήταν ένα τραγούδι των Smiths, τo "There is a light that never goes down" (Yπάρχει ένα φως που δεν σβήνει ποτέ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης