Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κολομβία: Ξεκινούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες του ELN

Κολομβία: Ξεκινούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες του ELN
Ο πρόεδρος Santos δηλώνει αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος και η ειρήνη ανάμεσα στις δύο πλευρές να ολοκληρωθεί
Την επίσημη έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών αποφάσισαν η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες του ELN, μέσω κοινής ανακοίνωσης που εξέδωσαν τη Δευτέρα (10/10) σε μία ακόμα κίνηση του προέδρου Juan Manuel Santos να εξομαλύνει περεταίρω τις σχέσεις του με τους αντάρτες της χώρας.
«Προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε με τους αντάρτες του ELN εδώ και τρία χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Santos μετά τη σχετική ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «πλέον μπορεί να σημειώσουμε πρόοδο και η ειρήνη ανάμεσα στις δύο πλευρές να ολοκληρωθεί».
Ο Ισημερινός αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη χώρα υποδοχής για τις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα ξεκινήσουν επίσημα στις 27 Οκτωβρίου, ενώ άλλες χώρες που ενδέχεται να φιλοξενήσουν τους επόμενους γύρους συνομιλιών είναι η Βραζιλία, η Χιλή, η Κούβα και η Βενεζουέλα.
Οι συνομιλίες αναμενόταν να ξεκινήσουν πριν από περίπου έξι μήνες, παράλληλα με αυτές της κυβέρνησης με τους αντάρτες του FARC, ωστόσο η κυβέρνηση έχει ζητήσει την απελευθέρωση όλων των ομήρων από τους αντάρτες, γεγονός που τότε δεν πραγματοποιήθηκε.
Ωστόσο, αφορμή για την επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών στάθηκε η κατάπαυση πυρός που οι ίδιοι οι αντάρτες κήρυξαν κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος, αναφορικά με τη συμφωνία κυβέρνησης και FARC, γεγονός που έγινε δεκτό με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από την πλευρά του Santos.
Να σημειώσουμε ότι την περασμένη Παρασκευή (7/10) ο Juan Manuel Santos βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2016, για την αξιοσημείωτη προσπάθειά του να συνάψει ειρήνη με τους αντάρτες του FARC, δίνοντας τέλος σε μία εμφύλια διαμάχη 52 ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης