Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποιεί ο Dimon (JPMorgan): Πιο πιθανή η διάλυση της Ευρωζώνης, μετά το Brexit

Προειδοποιεί ο Dimon (JPMorgan): Πιο πιθανή η διάλυση της Ευρωζώνης, μετά το Brexit
«Το Brexit αύξησε τις πιθανότητες η Ευρωζώνη να μην υπάρχει σε 10 χρόνια κατά πέντε φορές!», σύμφωνα με τον CEO της JPMorgan
Η διάλυση της Ευρωζώνης εντός της επόμενης δεκαετίας έχει καταστεί πιθανότερη, μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit).
Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο Jamie Dimon, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής, επενδυτικής τράπεζας JPMorgan, μιλώντας σε τραπεζίτες την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε «το ζήτημα του Brexit, κατά την άποψή μου, ήταν πάντα ο αντίκτυπος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο - όχι την επόμενη διετία- στην επιβίωση της Ευρωζώνης».
Πιο συγκεκριμένα υποστήριξε πως «το Brexit αύξησε τις πιθανότητες η Ευρωζώνη να μην υπάρχει σε 10 χρόνια κατά πέντε φορές»!
Μάλιστα, επισήμανε πως οι υπόλοιποι κίνδυνοι γύρω από το Brexit δεν υπάρχουν καν σε σύγκριση με την απειλή στην ίδια την ύπαρξη του ευρώ.
«Η ψήφος θα μειώσει το ΑΕΠ της Βρετανίας και θα ενισχύσει την αβεβαιότητα», σημείωσε, προσθέτοντας πως «Αυτά δεν είναι καταστροφές».
Αντιθέτως, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να λειτουργού στο νέο περιβάλλον, μόλις αποσαφηνιστούν οι νέοι κανόνες, είπε ο Dimon.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο James Gorman, διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, δήλωσε πως ο μεγάλο νικητής του Brexit είναι η Νέα Υόρκη, καθώς εκεί θα μεταφερθούν οι έδρες εταιρειών που τώρα βρίσκονται στο Λονδίνο.

«Οι κεντρικές τράπεζες επιχειρούν να τονώσουν την οικονομία με μη αποτελεσματικά εργαλεία»

Παράλληλα, ο CEO της JPMorgan υποστήριξε πως «σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κεντρικές τράπεζες επιχειρούν να τονώσουν την παγκόσμια οικονομία χρησιμοποιώντας εργαλεία που έχουν χάσει την αποδοτικότητά τους και την ίδια ώρα, η δημοσιονομική πολιτική δεν καταφέρνει να καλύψει το κενό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν υπήρχε σύμπλευση της νομισματικής πολιτικής και της δημοσιονομικής πολιτικής τότε η ανάπτυξη θα ήταν ισχυρότερη.
«Το QE1 λειτούργησε, το QE2 λειτούργησε λιγότερο, το QE3 μπορεί να μη λειτουργήσει», είπε ο Dimon, ενώ σημείωσε σκωπτικά πως «καμία επιχείρηση δεν πρόκειται να χτίσει νέο εργοστάσιο, επειδή τα επιτόκια είναι χαμηλά»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης