Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Η Κίνα είναι απρόβλεπτος παίκτης - Μπορεί να ανατρέψει κάθε κίνηση του ΟΠΕΚ

MarketWatch: Η Κίνα είναι απρόβλεπτος παίκτης - Μπορεί να ανατρέψει κάθε κίνηση του ΟΠΕΚ
Τα μυστικά αποθέματα της Κίνας μπορούν να «καπελώσουν» κάθε ράλι του πετρελαίου
Αν και τα μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν στην ανάγκη να μειωθεί η παραγωγή πετρελαίου για πρώτη φορά από το 2018, οι όποιες προσπάθειες με στόχο την άνοδο της τιμής του μαύρου χρυσού μπορούν εύκολα να ανατραπούν από ένα απροσδόκητο παίκτη: την Κίνα.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του MarketWatch, η Κίνα εκμεταλλευόμενη την πτώση των τιμών του πετρελαίου, η χώρα τα τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει σημαντικά τα αποθέματα της, με αποτέλεσμα να έχει ένα ισχυρό εργαλείο «καπελώματος» οποιουδήποτε ράλι της τιμής.
«Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στην πλευρά της προσφοράς, υπάρχει αυτός ο άγριος παράγοντας των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου» δήλωσε η Jodie Gunzberg (αναλύτρια).
«Αν ο ΟΠΕΚ παγώσει την παραγωγή και προσπαθήσει να επαναφέρει την τιμή, η Κίνα μπορεί να αποφασίσει να μην αγοράσει πετρέλαιο στην υψηλότερη τιμή και απλά να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα της» επεσήμανε η ίδια.
«Ή ακόμα πιο δραματικά, θα μπορούσε να αρχίσει και η ίδια τις εξαγωγές, όπως έκαναν με τα άλλα εμπορεύματα» πρόσθεσε η Gunzberg.
Σε κάθε περίπτωση, τα αποθέματα που έχουν δημιουργηθεί δίνουν τη δυνατότητα στην Κίνα να δημιουργήσει ένα φρένο έκτακτης ανάγκης το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει εάν οι τιμές αυξηθούν πάρα πολύ γρήγορα.
Κι αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο κίνδυνο για αγορές ενέργειας, δήλωσε η Gunzberg.
«Είναι αυτό το άγνωστο που θα μπορούσε να κρατήσει τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα για πολύ περισσότερο από ό,τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε» υποστηρίζει η ίδια.
«Είναι πολύ, πολύ πιο δύσκολο να κάνεις μια υπόθεση για την άνοδο των τιμών παρά για την πτώση στην αγορά του πετρελαίου αυτή τη στιγμή» τόνισε η ίδια.
«Έχουμε δει την Κίνα να το κάνει αυτό με άλλα εμπορεύματα.
Το έχουμε δει με το βαμβάκι, το έχουμε δει με το νικέλιο αλλά και με άλλα βιομηχανικά μέταλλα.
Ο,τιδήποτε είναι εύκολο να αποθηκευτεί, η Κίνα φαίνεται ότι το αγοράσει κάθε φορά που είναι φθηνό» πρόσθεσε η ίδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης