Διεθνή

Jordan (πρόεδρος SNB): Τα αρνητικά επιτόκια παραμένουν η βέλτιστη επιλογή για την Ελβετία

Jordan (πρόεδρος SNB): Τα αρνητικά επιτόκια παραμένουν η βέλτιστη επιλογή για την Ελβετία
Σήμερα, η SNB διατήρησε - όπως αναμενόταν από την αγορά - το πεδίο-στόχο της για το τρίμηνο επιτόκιο Libor σε -1,25% έως -0,25%, ενώ διατήρησε και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων σε -0,75%
Την νομισματική πολιτική της διατήρησης αρνητικών παρεμβατικών επιτοκίων στην Ελβετία υπερασπίστηκε η κεντρική τράπεζα της χώρας - SNB - την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016.
Η SNB ακολουθεί ένα μείγμα αρνητικών επιτοκίων συνδυασμένο με συναλλαγματικές παρεμβάσεις, επιχειρώντας να τονώσει την ανάπτυξη στην Ελβετία, να προκαλέσει πληθωρισμό, αλλά κυρίως να αποτρέψει την υπερβολική ενίσχυση του ελβετικού φράγκου στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία αβεβαιότητας, μετά την άρση των συναλλαγματικών ορίων διακύμανσης που είχε θέσει σε εφαρμογή.
Όμως, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας δέχεται σκληρή κριτική για τις επιλογές της, οι οποίες βαραίνουν ιδιαίτερα στον ισχυρό τραπεζικό τομέα της χώρας, αλλά και στις ασφαλιστικές της εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά της ταμεία, που δυσκολεύονται ιδιαίτερα να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά, αλυσιδωτά προβλήματα που τους προκαλούν οι εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων.
Σε σημερινές δηλώσεις του σε ελβετικό τηλεοπτικό κανάλι, ο πρόεδρος της SNB, Thomas Jordan, υπερασπίστηκε μία ακόμα απόφαση να διατηρηθούν αμετάβλητα (αρνητικά) τα παρεμβατικά επιτόκια του ελβετικού φράγκου, επισημαίνοντας ότι «το να αυξήσουμε τα επιτόκια δεν θα βοηθούσε επειδή θα οδηγούσε σε ενίσχυση του φράγκου».
Για τον ίδιο, το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην Ελβετία, αλλά στα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια παγκοσμίως: «Πρέπει να περιμένουμε μέχρι αυτή η διεθνής κατάσταση να βελτιωθεί».
Σήμερα, η SNB διατήρησε - όπως αναμενόταν από την αγορά - το πεδίο-στόχο της για το τρίμηνο επιτόκιο Libor σε -1,25% έως -0,25%, ενώ διατήρησε και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων σε -0,75%.
Σύμφωνα με τον Jordan, το ελβετικό φράγκο «παραμένει σημαντικά υπερτιμημένο», το οποίο πάντως σήμερα δεν κατέγραψε κάποια ιδιαίτερη μεταβολή στη διεθνή αγορά συναλλάγματος (1,0950 φράγκα έναντι του ευρώ).
Ο ίδιος αναμένει ήπια παγκόσμια ανάπτυξη, για την οποία ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους είναι το Brexit.
Όπως εκτίμησε, η ελβετική οικονομία το 2016 θα αναπτυχθεί κατά 1,5%, με βραδύτερη ανάπτυξη στο δεύτερο σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης