Τελευταία Νέα
Διεθνή

Soros: Σώστε τους πρόσφυγες για να σωθεί η Ευρώπη - Το ελληνικό πρόβλημα είναι το χρέος

Soros: Σώστε τους πρόσφυγες για να σωθεί η Ευρώπη - Το ελληνικό πρόβλημα είναι το χρέος
Ο μεγαλοεπενδυτής υποστηρίζει ότι λύνοντας το μεταναστευτικό, όλα τα άλλα προβλήματα της Ευρώπης θα μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο εύκολα
Στις δραματικές συνέπειες που έχει στην Ευρώπη η προσφυγική κρίση σε συνδυασμό με το Brexit αναφέρεται σε άρθρο του στο project-syndicate o μεγαλοεπενδυτής George Soros.
«Η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη έχει συμβάλλει στην αποσύνθεση της ΕΕ, όταν στις 23 Ιουνίου, οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ» επισημαίνει ο ίδιος και συνεχίζει τονίζοντας ότι η προσφυγική κρίση και η καταστροφή του Brexit που γέννησε ενίσχυσε τα ξενοφοβικά, εθνικιστικά κινήματα που θα επιδιώξουν να κερδίσουν μια σειρά από επερχόμενες εκλογές.
Αντί να είναι ενωμένα κατά αυτής της απειλής, τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν γίνει όλο και πιο απρόθυμα να συνεργαστούν μεταξύ τους, αναφέρει ο Soros προσθέτοντας ότι κινούνται ιδιοτελώς, στήνοντας συνοριακούς χάρτες, κατακερματίζοντας περαιτέρω την Ένωση και βλάπτουν σοβαρά τα κράτη-μέλη και ανατρέπουν τα παγκόσμια πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι ατέλειες στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Αναφερόμενος στην απάντηση της Ευρώπης απέναντι στην προσφυγική κρίση αλλά και στη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας ο Soros εντοπίζει 4 βασικά προβλήματα.
Πρώτον, η πολιτική αυτή δεν είναι πραγματικά ευρωπαϊκή.
Η συμφωνία με την Τουρκία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και επιβλήθηκε στην Ευρώπη από τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel.
Δεύτερον, είναι υποχρηματοδοτούμενη.
Τρίτον, έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα de facto «μαντρί» με ανεπαρκείς εγκαταστάσεις.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι η απάντηση αυτή δεν είναι εθελοντική.
Η ΕΕ προσπαθεί να επιβάλει ποσοστώσεις στις οποίες αντιτίθενται πολλά κράτη-μέλη, αναγκάζοντας τους πρόσφυγες να εγκατασταθούν σε χώρες όπου δεν είναι ευπρόσδεκτοι και δεν θέλουν να πάνε, ενώ κάποιοι άλλοι επιστρέφουν στην Τουρκία.
Αυτό -σύμφωνα με τον Soros- είναι ατυχές, καθώς η ΕΕ δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς μια ολοκληρωμένη πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Η κρίση δεν έχει τελειώσει

Ωστόσο, ο Soros προειδοποιεί ότι η σημερινή κρίση δεν έχει τελειώσει, αντιθέτως προμηνύεται μια περίοδος υψηλότερων μεταναστευτικών πιέσεων για το εγγύς μέλλον.
«Η συμφωνία με την Τουρκία ήταν προβληματική από την ίδρυσή της.
Η ίδια η προϋπόθεση της συμφωνίας - ότι οι αιτούντες άσυλο μπορούν νομίμως να επιστρέψουν στην Τουρκία - είναι διαβλητή.
Η Τουρκία δεν είναι μια «ασφαλής τρίτη χώρα» για τους περισσότερους Σύριους που ζητούν άσυλο, κυρίως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Σε 7 πυλώνες η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Αναφερόμενος στην σωστή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, ο Soros υποστηρίζει ότι θα πρέπει να βασίζεται σε 7 πυλώνες.
Πρώτον, η ΕΕ πρέπει να λάβει ένα σημαντικό αριθμό προσφύγων απευθείας από τις χώρες πρώτης γραμμής με ένα ασφαλή και ομαλό τρόπο.
Δεύτερον, η ΕΕ πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της.
Τρίτον, η ΕΕ πρέπει να βρει επαρκείς πόρους για τη χρηματοδότηση μιας συνολικής πολιτικής μετανάστευσης.
Τέταρτον, η ΕΕ πρέπει να οικοδομήσει κοινούς μηχανισμούς για την προστασία των συνόρων, τον έλεγχο των αιτημάτων ασύλου, καθώς και τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.
Πέμπτον, χρειάζεται ένας εθελοντικός μηχανισμός για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.
Η ΕΕ δεν μπορεί να εξαναγκάσει τα κράτη μέλη να δεχτούν πρόσφυγες που δεν θέλουν, ή πρόσφυγες να πάει εκεί όπου δεν θέλουν.
Ένα σύστημα όπως αυτό που εφαρμόζει ο Καναδάς θα μπορούσε να ταιριάξει με τις προτιμήσεις τόσο των προσφύγων όσων και των χωρών υποδοχής.
Έκτον, η ΕΕ πρέπει να προσφέρει πολύ μεγαλύτερη στήριξη στις χώρες-υποδοχής προσφύγων και πρέπει να είναι πιο γενναιόδωρη στην προσέγγισή της προς την Αφρική.
Αυτό σημαίνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις χώρες καταγωγής των προσφύγων, που θα μείωνε την ανάγκη για να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη.
Έβδομον, η ενδεχόμενη δημιουργία ενός φιλόξενου περιβάλλοντος για τους οικονομικούς μετανάστες.

Το μεταναστευτικό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα

Πάντως, ο Soros υποστηρίζει ότι η μεταναστευτική κρίση δεν είναι η μόνη κρίση που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, αλλά είναι η πιο πιεστική.
«Αν επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στο θέμα των μεταναστών όλα τα άλλα ζητήματα -από τη συνεχιζόμενη κρίση του ελληνικού χρέους έως τις συνέπειες του Brexit αλλά και τη ρωσική πρόκληση- θα μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο εύκολα» επισημαίνει ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης