Τελευταία Νέα
Διεθνή

Daniel Gros (CEPR): Τελικά το κόστος του Brexit δεν είναι και τόσο υψηλό

Daniel Gros (CEPR): Τελικά το κόστος του Brexit δεν είναι και τόσο υψηλό
Ο επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPR) επισημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί και να βγει κερδισμένο από το Brexit
«Η ψήφος του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit έχει μπει σε καλό δρόμου προκειμένου να γίνει το… «μη γεγονός» της χρονιάς».
Αυτό αναφέρει σε άρθρο του στο project-syndicate ο επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (Centre for European Policy Studies - CEPR) Dianel Gros.
Σύμφωνα με τον ίδιο εκτός από την αδύναμη στερλίνα και τα χαμηλά επιτόκια το δημοψήφισμα, το δημοψήφισμα δεν άλλες μακροπρόθεσμες επιδράσεις.
Όπως αναφέρεται οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν ανακτήσει το χαμένο έδαφος, οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν ανεπηρέαστες, ενώ την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις παραμένουν σταθερές παρά την αβεβαιότητα για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.

Παραφουσκωμένο το κόστος του Brexit;

Και στο ερώτημα εάν τελικά το κόστος του Brexit ήταν υπερεκτιμημένο, ο Gros υποστηρίζει ότι δεν συνέβη ακριβώς έτσι.
«Στην πραγματικότητα, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί κάλλιστα να καταλήξει να χάσει το 2-3% του ΑΕΠ από το Brexit» γράφει ο ίδιος διευκρινίζοντας ότι αυτό θα συμβεί λόγω της εξόδου της χώρας από την ενιαία αγορά.
«Αν αποδειχθεί η έξοδος καταλήξει να είναι μια διαδικασία 10 ετών, το ΑΕΠ θα μειώνεται γι' αυτή την περίοδο κατά 0,2%-0,3% (μεσοσταθμικά) ανά έτος.
Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα καλό νέο για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς με ένα πιο αδύναμο νόμισμα, η χώρα θα ωφεληθεί από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν αυτές τις απώλειες.
Πάντως, το ερώτημα που τίθεται σύμφωνα με τον Gros είναι κατά πόσο οι οικονομικές αλλαγές που γίνουν σου πλαίσιο του Brexit θα ωφελήσουν τους Βρετανούς εργαζόμενους όπως υποσχέθηκε το στρατόπεδο του «Leave».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης