Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κολομβία: Ολοκληρώθηκε η ιστορική συμφωνία για κατάπαυση πυρός ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντάρτες

Κολομβία: Ολοκληρώθηκε η ιστορική συμφωνία για κατάπαυση πυρός ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντάρτες
Οι δύο πλευρές βρίσκονταν εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια σε διαρκείς συνομιλίες προκειμένου να μπει τέλος σ αυτή την αιματηρή διαμάχη
Μία ιστορική ημέρα ήταν η χθεσινή (24/8) για την Κολομβία, καθώς υπογράφηκε και ολοκληρώθηκε και επίσημα η συμφωνία για κατάπαυση πυρός ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντάρτες, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων στην Αβάνα.
Η ειρηνευτική συμφωνία είχε ανακοινωθεί από τις 23 Ιουνίου, ωστόσο απέμεναν τα διαδικαστικά ώστε να οριστικοποιηθεί και να θέσει και επίσημα τέλος σε μία διαμάχη που διήρκησε δεκαετίες.
«Οι κυβέρνηση της Κολομβίας και οι FARC (αντάρτες) έφθασαν σε μία τελική συμφωνία, ολοκληρωμένη και οριστική», ανέφερε ο Rodolfo Benitez, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Κούβας, η οποία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις εν λόγω συνομιλίες.
Να σημειώσουμε ότι το Σεπτέμβρη θα υπάρξει μία συμβολική τελετή για το εν λόγω ζήτημα, στο οποίο εκτός των δύο πλευρών θα υπάρχουν και αρκετοί πρόεδροι διαφόρων χωρών, με πιθανή την παρουσία και του πλανητάρχη, Barack Obama.
«Ο πόλεμος τελείωσε», ανέφερε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την κολομβιανή κυβέρνηση, Humberto de la Calle, τονίζοντας ότι, «ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσει κάποιος έναν πόλεμο είναι καθίσει και να μιλήσει με την αντίπαλη πλευρά ειρηνικά».
Μετά την ανακοίνωση της οριστικής συμφωνίας, ο ΟΗΕ χαιρέτησε την εν λόγω εξέλιξη, με τον Γενικό Γραμματέα Ban Ki-moon να εύχεται τα «θερμά» του συγχαρητήρια στους ηγέτες των δύο πλευρών για την «σκληρή δουλειά και την υπομονή τους».
Υπενθυμίζουμε ότι από τότε που ανέλαβε πρόεδρος της χώρας ο Juan Manuel Santos, είχε εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία του για συμφωνία με τους αντάρτες, αναγνωρίζοντας την ανάγκη που υπάρχει για τέλος αυτός της πολυετούς αιματηρής σύγκρουσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης