Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Ευπρόσδεκτα αλλά ανεπαρκή τα μέτρα της BoE για την αποτροπή του οικονομικού σοκ από το Brexit

Fitch: Ευπρόσδεκτα αλλά ανεπαρκή τα μέτρα της BoE για την αποτροπή του οικονομικού σοκ από το Brexit
Τα μέτρα ξεπέρασαν τις προσδοκίες του Fitch και μάλιστα ορισμένα εξ αυτών κρίνονται καινοτομικά αναφορικά με το σκοπό του περιορισμού των ακούσιων επιπτώσεων της νέας ποσοτικής χαλάρωσης
Ευπρόσδεκτα, αλλά ανεπαρκή να αποτρέψουν το οικονομικό σοκ στη Βρετανία από την απόφαση για Brexit, χαρακτήρισε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings τα μέτρα που ανακοίνωσε η κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016.
Στα μέτρα της BoE περιλαμβάνονται η μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων της στερλίνας στο ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών του 0,25%, η αναβίωση προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αγορών κρατικών ομολόγων - ενισχυμένου με αγορές εταιρικών ομολόγων - καθώς και η παροχή άφθονου φθηνού χρήματος προς τις εμπορικές τράπεζες μέσω δανείων της BoE τετραετούς διάρκειας, για τον αθρώο δανεισμό ιδιωτών και επιχειρήσεων.
Ο Fitch Ratings επισημαίνει, ότι τα μέτρα ξεπέρασαν τις προσδοκίες του και μάλιστα ορισμένα εξ αυτών είναι καινοτομικά αναφορικά με το σκοπό του περιορισμού των ακούσιων επιπτώσεων της νέας ποσοτικής χαλάρωσης, όμως δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από ένα «μαξιλάρι» για την άμβλυνση - όχι για την αποτροπή - του οικονομικού σοκ που συνεπάγεται για τη βρετανική ανάπτυξη το αποτέλεσμα του μοιραίου δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου 2016 υπέρ του Brexit.
Για τον Fitch, το πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζουν τα μέτρα της BoE είναι η αρνητική επίδραση του Brexit στο σχεδιασμό και στην πραγματοποίηση επενδύσεων, λόγω της πολιτικής και εποπτικής αβεβαιότητας που έχει ενσκήψει μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και λόγω της ασάφειας περί των μελλοντικών διεθνών εμπορικών της σχέσεων με τον υπόλοιπο πλανήτη.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Fitch τώρα εκτιμά πως οι επενδύσεις στη Βρετανία το 2018 θα είναι 15% λιγότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη πρόβλεψη του οίκου τον Μάιο του 2016.
Πάντως, ο Fitch είναι περισσότερο αισιόδοξος για την ανάπτυξη στη Βρετανία το 2017 απ' ότι η BoE, καθώς προβλέπει ανάπτυξη 0,9% έναντι αντίστοιχης εκτίμησης 0,8% της BoE.
Σε κάθε περίπτωση, το όφελος της πρόσβασης των βρετανικών επιχειρήσεων σε φθηνότερο τραπεζικό χρήμα δεν αναμένεται να ξεπεράσει τη ζημία που θα υποστούν από την ασθενέστερη ανάπτυξη και τη διολίσθηση της στερλίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης