Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: 35 χιλιάδες άτομα πέρασαν από τη Βενεζουέλα στην Κολομβία για να αγοράσουν τρόφιμα

Guardian: 35 χιλιάδες άτομα πέρασαν από τη Βενεζουέλα στην Κολομβία για να αγοράσουν τρόφιμα
Οι αρχές της Κολομβίας άνοιξαν για οκτώ ώρες τα σύνορα το Σάββατο (16/7) και άλλες τόσες την Κυριακή (17/7)
Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Βενεζουέλας πέρασαν στη γειτονική Κολομβία για να αγοράσουν φαγητό και φάρμακα μετά το σύντομο άνοιγμα των συνόρων που παρέμεναν κλειστά για σχεδόν ένα χρόνο, γράφει ο Guardian.
Ένα παρόμοιο μέτρο την περασμένη εβδομάδα οδήγησε σε δραματικές στιγμές για τους γηραιότερους και τις μητέρες που έκαναν κυριολεκτικά επιδρομή στα σούπερ μάρκετ, δείχνοντας πως η καθημερινή ζωή έχει χειροτερέψει για εκατομμύρια στη Βενεζουέλα, όπου η οικονομία είναι σε ελεύθερη πτώση από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου το 2014.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας είπε ότι τουλάχιστον 35 χιλιάδες Βενεζουελάνοι μπήκαν στη χώρα του το Σάββατο 16/7 και η είσοδός τους έγινε με τάξη και με τους δέοντες κανόνες ασφαλείας.
«Τα σύνορα άνοιξαν για οκτώ ώρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει και για την Κυριακή 17/7.
Περίπου 35 χιλιάδες άτομα είχαν διασχίσει τα σύνορα και την περασμένη εβδομάδα, όταν είχαν ανοίξει τότε για 12 ώρες.
Η έκπληξη ήταν ότι τα σύνορα άνοιξαν το Σάββατο στην πόλη Cucuta, αν και αρχικά ήταν προγραμματισμένο για την Κυριακή.
Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας Luis Carlos Villegas είπε ότι «κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια για να έχουμε επαρκείς προμήθειες για τους κατοίκους της Βενεζουέλας που αναμένεται να έρθουν το Σαββατοκύριακο».
Ο κυβερνήτης της συνοριακής πόλης της Βενεζουέλας Τachira, Jose Vielma, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Nicolas Maduro ήταν σύμφωνος με το άνοιγμα των συνόρων και ζήτησε να μην ενοχληθούν οι κάτοικοι κατά τη μετακίνησή τους.
Ο Maduro κατηγορεί τους αντιπάλους του για τις ελλείψεις  φαγητού και φαρμάκων στη Βενεζουέλα, γιατί θεωρεί ότι προσπαθούν να προκαλέσουν οικονομικό χάος για να τον ανατρέψουν.
Οι επικριτικές του κατηγορούν με τη σειρά τους τη σοσιαλιστική κυβέρνηση για κακοδιαχείριση.
Ο Maduro είχε διατάξει να κλείσει η συνοριακή γραμμή των 2.219 χιλιομέτρων τον Αύγουστο του 2015 για να καταπολεμήσει τις συμμορίες που έκαναν λαθρεμπόριο βενζίνης και άλλων ειδών με επιδοτούμενες τιμές στη Βενεζουέλα.
Πριν το κλείσιμο των συνόρων πάνω από 100 χιλιάδες άτομα περνούσαν καθημερινά από δύο σημεία, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.
Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 3.000 άτομα ημερησίως, μεταξύ των οποίων ήταν πολλοί μαθητές και άρρωστοι, που είχαν ειδικά «πάσο» από μη κυβερνητικές οργανώσεις που δούλευαν στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης