Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλικό Πρακτορείο: Έναν χρόνο μετά τη διάσωση, η Ελλάδα παλεύει για ένα καλύτερο μέλλον

Γαλλικό Πρακτορείο: Έναν χρόνο μετά τη διάσωση, η Ελλάδα παλεύει για ένα καλύτερο μέλλον
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια τεράστια κατάθλιψη, ωστόσο δεν είναι έτοιμη να επαναστατήσει, καθώς δεν πιστεύει πλέον στις επαναστάσεις
Ένας χρόνος έχει περάσει από όταν πάλεψε και έχασε τον πόλεμο με τους πιστωτές της και η Ελλάδα παραμένει μια χώρα που φαίνεται να παραπαίει, με πολλούς από τους πολίτες της να χαρακτηρίζουν το παρόν δυσάρεστο και το μέλλον ζοφερό.
Αυτά αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) σε σημερινό (13/7) δημοσίευμά του, με αφορμή την επέτειο από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. που κατέληξε σε τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα.
Όπως υπενθυμίζει το AFP, το καλοκαίρι του 2015 ο νεαρός, αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, διεξήγαγε μια σπάνια μάχη με τους ισχυρούς, την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Σε διάστημα πέντε μηνών, ο Αλ. Τσίπρας και ο «πυρπολητής» υπουργός Οικονομικών του, Γιάνης Βαρουφάκης, έφτασαν τη σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη στα όρια, καθώς απαίτησαν από τους πιστωτές να χαλαρώσουν τις μεταρρυθμίσεις, που είχαν επιβληθεί από τα δύο προηγούμενα προγράμματα διάσωσης από το 2010 και ύστερα.
Καθώς η Ε.Ε., η ΕΚΤ και το ΔΝΤ κράτησαν σκληρή γραμμή, οι χρηματοπιστωτικές ροές στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν και η τραπεζική κρίση επισκίασε τη χώρα, ωστόσο ο Τσίπρα, αντί να υποχωρήσει, εξέπληξε την παγκόσμια κοινότητα, ανακοινώνοντας δημοψήφισμα με αντικείμενο τη νέα συμφωνία, που πρότειναν οι δανειστές.
Στις 5 Ιουλίου 2015, το 62% των ψηφοφόρων απέρριψαν το πακέτο διάσωσης.
Παρότι ο Αλ. Τσίπρας είχε την εντολή του ελληνικού λαού, υποχώρησε: ο κίνδυνος να οδηγηθεί η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης υπερίσχυσε, σημειώνει το AFP.
Έτσι, σε μια δραματική στροφή, «παραίτησε» τον Βαρουφάκη, τον αντικατέστησε με έναν πιο ήπιο Ευκλείδη Τσακαλώτο και, μόλις μια εβδομάδα αργότερα, υπέγραψε το τρίτο πακέτο διάσωσης.
Η συμφωνία άξιζε 86 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία και ήταν φορτωμένη με όρους, όπως η αύξηση των φόρων και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που κρίθηκαν τόσο αυστηροί και σκληροί, που στα social media (μέσα κοινωνικής δικτύωσης) έγινε λόγος για πραξικόπημα στη χώρα.
Από τότε, η Ελλάδα προσπαθεί να αντέξει τη λαϊκή αποδοκιμασία και τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης του 2015, ενώ ο πρωθυπουργός προσπαθεί να υπερασπιστεί τα αριστερά διαπιστευτήριά του.
Η Ε.Ε. έχει ήδη πληρώσει περίπου 30 δισ. ευρώ και έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το οποίο ανέρχεται σε 182% επί του ελληνικού ΑΕΠ.
«Η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο», είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν Jean-Claude Juncker τον περασμένο μήνα, με τον Klaus Regling, επικεφαλής του ESM, να εμφανίζεται λιγότερο ευχάριστος, παραπονούμενος πως χρειάστηκαν εννέα μήνες, αντί για τρεις που είχε προβλεφθεί, για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Άλλοι επικριτές υποστηρίζουν πως το σκληρό παιχνίδι του πόκερ επέφερε βαρύ πλήγμα στην εμπιστοσύνη, ειδικότερα προς το τραπεζικό σύστημα.
Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζει πως παραμένει πιστός στις αρχές του και ότι ανταποκρίθηκε στις πολλές αποστασίες και τις επικρίσεις στο εσωτερικό του κόμματός του, του ΣΥΡΙΖΑ, που προκλήθηκαν μετά τη στροφή του.
Τον περασμένο μήνα, περιέγραψε την απόρριψη των μέτρων λιτότητας από τους ψηφοφόρους ως μια «μεγαλειώδη πράξη ενάντια στους μεγάλους του ευρώ που προωθούν τη λιτότητα, αλλά και εναντίον ενός κατεστημένου που επιχειρεί να καταπνίξει τη χώρα.
Για τον πολιτικό επιστήμονα Georges Sefertzis «ο τρόπος με τον οποίο φαίνεται να διαπραγματεύεται πολύ σκληρά, ενώ στην ουσία επιτρέπει την κατάσταση να διαιωνίζεται θα μπορούσε να αποδειχθεί το μεγαλύτερο λάθος τους ως τώρα».

Βαθιά Αγανάκτηση

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί το 2016 κατά 0,3%, παραμένοντας σε συνεχόμενη ύφεση από το 2009, με εξαίρεση το 2014.
«Η κυβέρνηση εφαρμόζει λύσεις, τις οποίες επιτάσσει η ιδεολογία της», ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Φορτσάκης, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της αύξησης των φόρων και κατά της περικοπής του προϋπολογισμούς για την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου.
Οι στόχοι αυτοί είναι 0,5% του ΑΕΠ το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018.
Ο κ. Φορτσάκης ανέφερε στο AFP ότι αισθάνθηκε «βαθιά απογοήτευση προς τους ευρωπαίους φίλους μας, οι οποίοι συμφώνησαν σε αυτό το κάλπικο σχέδιο ανάκαμψης», λέγοντας ότι αυτό ήταν ίσως λόγω του ότι επιθυμούσαν να ξεφορτωθούν το ελληνικό πρόβλημα πριν από τις δικές τους εκλογές ή, στην περίπτωση της Βρετανίας, το δημοψήφισμα για το Brexit.
Υπάρχουν κάποιοι, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, που εκτιμούν ότι ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα το 2018 δεν είναι ρεαλιστικός.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει τις συντάξεις και τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι και να προχωρήσει σε έναν αμφιλεγόμενο γύρο των ιδιωτικοποιήσεων.
Αυτές είναι επικίνδυνες κινήσεις, σημειώνει ο Sefertzis, προσθέτοντας ότι η χώρα μπορεί να οδηγηθεί εκ νέου σε πρόωρες εκλογές, με την κυβέρνηση να χάνει την πλειοψηφία απέναντι στη ΝΔ, που σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχει προβάδισμα ακόμα και 11,5 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, «σήμερα, η χώρα αρχίζει να θυμώνει με τον Τσίπρα», ωστόσο «δεν είναι και εξαιρετικά πρόθυμη να δεχτεί τον πολιτικό του αντίπαλο».
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια τεράστια κατάθλιψη, ωστόσο δεν είναι έτοιμη να επαναστατήσει, καθώς δεν πιστεύει πλέον στις επαναστάσεις.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης