Τελευταία Νέα
Διεθνή

Soros: Το δίδαγμα του Brexit, η ΕΕ να μην τιμωρήσει την Βρετανία - Η κρίση έχει επεκταθεί στην Ιταλία

Soros: Το δίδαγμα του Brexit, η ΕΕ να μην τιμωρήσει την Βρετανία - Η κρίση έχει επεκταθεί στην Ιταλία
Ο μεγαλοεπενδυτής υποστηρίζει σε άρθρο του ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα
Στην ανάγκη, η ΕΕ να αλλάξει προσανατολισμό αναφέρεται ο μεγαλοεπενδυτής George Soros, με αφορμή το δημοψήφισμα στη Βρετανία αλλά και το μήνυμα που έστειλαν οι Βρετανοί.
Μάλιστα, ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο διάλυσης της ΕΕ.
«Λίγο πριν το βρετανικό δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Βρετανίας από τη ΕΕ, η μεταναστευτική κρίση ήταν το βασικότερο πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπίσει η Ευρώπη.
Πράγματι αυτή η κρίση έπαιξε σημαντικό ρόλο στη νίκη του Brexit» επισημαίνει σε άρθρο του στο project-syndicate.gr.
«Η ψηφοφορία για το Brexit ήταν μεγάλο σοκ.
Το πρωί μετά την ψηφοφορία, η διάλυση της ΕΕ έμοιαζε σχεδόν αναπόφευκτη.
Η επέκταση της κρίσης και σε άλλες χώρες της ΕΕ, κυρίως στην Ιταλία, ενίσχυσε τις σκοτεινές προβλέψεις για το μέλλον της ΕΕ» επισημαίνει ο ίδιος.

Η τραγωδία δεν ξεπεράστηκε

Ωστόσο, καθώς το αρχικό σοκ του βρετανικού δημοψηφίσματος εξασθένησε, συνέβη κάτι απροσδόκητο και η έτσι η τραγωδία -σύμφωνα με τον Soros- δεν θεωρείται τετελεσμένο γεγονός.
«Οι Βρετανοί άρχισαν να αισθάνονται τύψεις, καθώς κάτι το υποθετικό γίνεται πραγματικότητα.
Η στερλίνα έχει βυθιστεί, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό κι ένα δημοψήφισμα στη Σκωτία.
Την ίδια στιγμή, οι μέχρι πρότινος ηγέτες του «leave» δείχνουν τάσεις αυτοκαταστροφής και μερικοί από τους οπαδούς τους έχουν αρχίσει να διαβλέπουν το ζοφερό μέλλον που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τόσο οι ίδιοι όσο και η χώρα τους» αναφέρει ο Soros.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια ένδειξη της αλλαγής στην κοινή γνώμη αποτελεί η εκστρατεία (μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 4 εκατ. υπογραφές) προκειμένου να ζητήσουν από το Κοινοβούλιο τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.
Ωστόσο, ο Soros δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας αρνητικής έκπληξης όπως συνέβη εξάλλου και με το Brexit.

Η στάση της ΕΕ

Σύμφωνα με τον Soros αυτό που δεν πρέπει να κάνει η ΕΕ είναι να τιμωρήσει τους Βρετανούς ψηφοφόρους και την ίδια στιγμή να αγνοήσει τις ανησυχίες τους για τα προβλήματα της ΕΕ.
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αναγνωρίσουν τα λάθη τους αλλά και το δημοκρατικό έλλειμμα στις τρέχουσες θεσμικές ρυθμίσεις» επισημαίνει ο ίδιος προσθέτοντας ότι αντί για διαπραγματεύσεις για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία ανοικοδομήσουν την ΕΕ.
Αν οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ιταλία, την Πολωνία και οπουδήποτε αλλού δουν ότι η ΕΕ μπορεί να βελτιώσει τις ζωές τους, η ΕΕ θα γίνει πιο ισχυρή.
«Σε διαφορετική περίπτωση θα καταρρεύσει πιο γρήγορα από ό,τι φαντάζονται οι ηγέτες ή οι πολίτες» γράφει ο Soros.

Το «αγκάθι» της Ιταλίας

Το επόμενο προβληματικό σημείο της Ευρώπης είναι η Ιταλία, που αντιμετωπίζει τραπεζική κρίση ενώ στις 2 Οκτωβρίου θα προχωρήσει και στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση.
«Αν ο Matteo Renzi δεν καταφέρει να βρει λύση για την τραπεζική κρίση, τότε θα χάσει στο δημοψήφισμα» υποστηρίζει ο ίδιος Soros.
Σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να έρθει στην εξουσία το Five Star Movement, «φίλος» των υποστηρικτών του Brexit στο ευρωκοινοβούλιο.
Για να υπάρξει λύση, ο Soros υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητη η συνδρομή των ευρωπαϊκών Αρχών, ωστόσο οι ίδιες κινούνται πολύ αργά και χωρίς ευελιξία.
«Οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η ΕΕ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Αντί να αλληλοκατηγορούνται θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να υιοθετήσουν έκτακτα μέτρα» γράφει ο μεγαλοεπενδυτής.

Οι προτάσεις του Soros

Σύμφωνα με τον Soros, αρχικά, θα πρέπει να γίνει σαφής διάκριση των μελών της ΕΕ και των μελών της ευρωζώνης.
«Δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης» γράφει ο ίδιος στο άρθρο του και προσθέτει ότι αν η ευρωζώνη θέλει να ισχυροποιηθεί θα πρέπει να έχει το δικό της ταμείο και προϋπολογισμό.
Δεύτερον, η ΕΕ θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη δυναμική της.
Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, θα ήταν ανεύθυνο εάν οι ηγέτες δεν εκμεταλλευτούν τη δανειοληπτική ικανότητα της ΕΕ, όταν διακινδυνεύει η ίδια η ύπαρξη της Ένωσης.
Τρίτον, η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει την άμυνα της για να προστατεύσει την ίδια από τους εξωτερικούς εχθρούς της, οι οποίοι ενδέχεται να επωφεληθούν από την τρέχουσα αδυναμία της.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ΕΕ -σύμφωνα με τον Soros- είναι η Ουκρανία, οι πολίτες της οποίας είναι πρόθυμοι να πεθάνουν για την υπεράσπιση της χώρας τους.
«Υπερασπιζόμενοι τον εαυτό τους, υπερασπίζονται και την ΕΕ, κάτι σπάνιο στην Ευρώπη.
Η Ουκρανία έχει την τύχη να έχει μια νέα κυβέρνηση που είναι περισσότερο αποφασισμένη και είναι πιο πιθανό να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που θέλουν τόσο οι πολίτες όσο και οι εξωτερικοί υποστηρικτές της.
Ωστόσο, η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της δεν της παρέχουν την υποστήριξη που της αξίζει (οι ΗΠΑ παρέχουν μεγαλύτερη υποστήριξη)» γράφει ο ίδιος.
Τέταρτον, τα σχέδια της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης πρέπει να αναθεωρηθούν.
Είναι γεμάτα παρανοήσεις και αντιφάσεις που τα καθιστούν αναποτελεσματικά.
Είναι υποχρηματοδοτούμενα και περιλαμβάνουν μέτρα που βρίσκουν αντιστάσεις.
Εάν η ΕΕ παρουσιάσει πρόοδο ως προς αυτή την κατεύθυνση, θα μετατραπεί σε μια οργάνωση όπου οι πολίτες των χωρών θα θέλουν να ανήκουν.
Σε αυτή την περίπτωση, η αλλαγή της Συνθήκης και η περαιτέρω ενοποίηση θα καταστεί και πάλι δυνατή.

Ο ρόλος των Ευρωπαίων ηγετών

Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποτύχουν στις δράσεις τους, εκείνοι που θέλουν να σώσουν την ΕΕ προκειμένου να την ανοικοδομήσουν θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των νεαρών ακτιβιστών τη Βρετανία. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, οι υπερασπιστές της ΕΕ πρέπει να βρουν τρόπους για να κάνουν αισθητή την επιρροή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης