Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πόλεμος του Ιράκ, μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας…

Ο πόλεμος του Ιράκ, μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας…
Η πρωτεύουσα του Ιράκ «έπεσε» στις 9 Απριλίου 2003, γεγονός που σηματοδότησε και την ανατροπή του Saddam από την εξουσία
Με αφορμή το πόρισμα – καταπέλτη (link) της βρετανικής Επιτροπής Έρευνας (της οποίας ηγείται ο Sir John Chilcot) για την εισβολή στο Ιράκ το 2003, θυμόμαστε το background και τις μετέπειτα εξελίξεις του πολέμου, που αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας.
Όπως γράψαμε και πριν, ο κ.Blair κατηγορείται για εξαπάτηση του βρετανικού λαού, καθώς ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της θητείας του, (1997 – 2007) ότι η Βαγδάτη κατείχε όπλα μαζικής καταστροφής.
Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν αποδείχτηκε ποτέ, μετά από την σχετική 7ετή έρευνα της Επιτροπής.
Ο πρώην πρωθυπουργός ανέλαβε σημερα την ευθύνη για τις τότε πράξεις του, το ανεπανόρθωτο λάθος όμως έχει ήδη γίνει…

Πως ξεκίνησε η εμπλοκή Ηνωμένων Πολιτειών και Μεγάλης Βρετανίας στη χώρα της Μέσης Ανατολής;

Πίσω στο μακρινό 2003, οι χώρες της Δύσης έδειχναν δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του ηγέτη του Ιράκ, Saddam Hussein, ο οποίος προχωρούσε σε μαζικά εγκλήματα κατά των πολιτών της χώρας.
Και όχι, ο Saddam δεν ήταν καλός επειδή σκότωνε τρομοκράτες, όπως υποστήριξε ο εκκεντρικός ρεπουμπλικάνος, Donald Trump. 
Έτσι λοιπόν, την μοιραία νύκτα της 20ης Μαρτίου 2003, με εντολή των πολεμοχαρών George Bush και Tony Blair ξεκίνησε η επιχείρηση «Σοκ και Δέος», σύμφωνα με την οποία μαχητικά αεροσκάφη ΗΠΑ και Ην. Βασιλείου βομβάρδισαν ανελέητα τη Βαγδάτη, μετατρέποντας την σε ένα μαζικό τάφο χιλιάδων Ιρακινών.
Η εισβολή αποτέλεσε μέρος του γενικότερου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που είχαν ξεκινήσει οι ΗΠΑ, μετά την μοιραία 11η Σεπτεμβρίου 2001…
Η πρωτεύουσα του Ιράκ «έπεσε» εν τέλει στις 9 Απριλίου 2003, γεγονός που σηματοδότησε και την ανατροπή του Saddam από την εξουσία, ο οποίος να θυμίσουμε πως εκτελέστηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2006.
Υπενθυμίζεται πως στη χώρα βρίσκονταν από τον Αύγουστο του 2003 και 1.500 στρατιώτες από τα Φίτζι, οι οποίοι πολεμούσαν υπό την σημαία του ΟΗΕ.
Παρόλα αυτά, ο πόλεμος όχι μόνο δεν τελείωσε, αλλά μόλις άρχιζε…
Ακολούθησε η εξέγερση των πολιτών κατά των δυνάμεων κατοχής και της νέας Ιρακινής κυβέρνησης, το 2004.
Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν ο εμφύλιος μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών, από το Φεβρουάριο του 2006 έως και τον Μάιο του 2008.
Μετά από αναρίθμητες μάχες και φρικιαστικές εκτελέσεις από όλα τα μαχόμενα μέτωπα, ο πλανητάρχης Barack Obama κήρυξε στις 31 Αυγούστου του 2010 το τέλος του πολέμου, διατάζοντας τους Αμερικανούς στρατιώτες να αποχωρήσουν από το Ιράκ.
Αναφέρεται πως για τα αποτρόπαια εγκλήματα που έγιναν κατά των Ιρακινών, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν Αμερικανούς στρατιώτες και αξιωματούχους.
Οι τελευταίες Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την χώρα τον Δεκέμβριο του 2011.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα του 8ετή, ανούσιου πολέμου;

Περίπου 1,4 εκατομμύρια Ιρακινοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους, με τις απώλειες των δυνάμεων κατοχής (ΗΠΑ – Βρετανία) να είναι δεκάδες χιλιάδες…
Οι ΗΠΑ ξόδεψαν περίπου 2,4 τρισ. δολ. για το σύνολο της στρατιωτικής τους επιχείρησης στο Ιράκ... 

Γιατί ήταν «ανούσια» η εισβολή;

Όχι μόνο δεν επήλθε η πολιτική ισορροπία στη χώρα, που ήταν ο απώτερος «σκοπός» της Δύσης (οι κακές γλώσσες λένε πως ήταν τα πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα του Ιράκ…), αλλά από τότε έως και σήμερα το Ιράκ έχει βυθιστεί σε ένα ανελέητο μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων και συγκρούσεων.
Οι επιπτώσεις όμως του πολέμου θα μας βασανίζουν για πολλά ακόμα χρόνια…
Εκτός από εκατομμύρια νεκρούς, ο πόλεμος απέφερε και τη δημιουργία των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι αιματοκυλούν με κάθε ευκαιρία τα τελευταία χρόνια την παγκόσμια κοινότητα.
Η βία γεννάει βία…
Ο πόλεμος γοήτρου που επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά την παντοδυναμία της Ουάσινγκτον, ήταν ένα απίστευτου μεγέθους έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που δεν μπορεί πλέον να διορθωθεί…

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης