Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι φέρνει το μέλλον για την Κομισιόν, μετά τις Ευρωεκλογές

Τι φέρνει το μέλλον για την Κομισιόν, μετά τις Ευρωεκλογές
Το 2019, η Ursula von der Leyen ζήτησε από τα κράτη μέλη της ΕΕ να της δώσουν από δύο ονόματα, έναν άντρα και μία γυναίκα, με στόχο να δημιουργηθεί μια ομάδα με ισορροπημένη αντιπροσώπευση και των φύλων
Καθώς απομένουν λίγες μόνο μέρες για τις Ευρωεκλογές και τα κράτη μέλη έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν ποιον θα στείλουν ως εθνικό τους Επίτροπο στις Βρυξέλλες, το Euractiv ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά ανά την ΕΕ στα ονόματα των υποψηφίων που φημολογούνται ότι θα αναλάβουν καθήκοντα Επιτρόπου καθώς και το σχετικό τους χαρτοφυλάκιο.
Εάν οι διαπραγματεύσεις για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής πάνε σύμφωνα με το σχέδιο με την επιλογή του νέου προέδρου να γίνεται μέχρι τον Ιούλιο, ο εν λόγω υποψήφιος θα έχει το χρόνο στις καλοκαιρινές διακοπές να συνθέσει το νέο Κολέγιο των Επιτρόπων του από τους υποψηφίους που θα υποδείξουν τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Πώς διορίζεται ο Επίτροπος;

Το 2019, η Ursula von der Leyen ζήτησε από τα κράτη μέλη της ΕΕ να της δώσουν από δύο ονόματα, έναν άντρα και μία γυναίκα, με στόχο να δημιουργηθεί μια ομάδα με ισορροπημένη αντιπροσώπευση και των φύλων.
Εάν είναι και πάλι η ίδια στην θέση αυτή, πιθανότατα να επαναλάβει τον ίδιο τρόπο επιλογής, δήλωσαν ειδικοί με γνώσεις στη διαδικασία επιλογής.
Δεν αναμένεται να είναι όλοι ευχαριστημένοι όμως με ένα τέτοιο βήμα.
Στον προηγούμενο κύκλο, ορισμένες πρωτεύουσες είχαν αρνηθεί να δώσουν δύο ονόματα και επέμεναν στην κύρια υποψήφιά τους, μια κίνηση που υποδεικνύει πόσο σημαντική είναι ο/η απεσταλμένος/η στις Βρυξέλλες για τις εθνικές κυβερνήσεις.
Τα μέλη του νέου Κολεγίου των Επιτρόπων θα πρέπει να είναι εξ ορισμού «τυφλά από πολιτικό χρώμα και χώρα», ενώ για τα κράτη μέλη της ΕΕ η επιλογή του υποψηφίου τους μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο.
Οι κυβερνήσεις μπορούν να στείλουν έναν στενό σύμμαχο της Επιτροπής που εδρεύει ήδη στις Βρυξέλλες με την ελπίδα να ασκήσουν κάποια εθνική επιρροή στο χαρτοφυλάκιο (βλέπε τον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Janus Wojciechowski, ο οποίος είχε προωθήσει τις πολωνικές εθνικές απόψεις κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων των αγροτών).
Ωστόσο, οι εθνικοί πολιτικοί ηγέτες μπορούν επίσης να το χρησιμοποιήσουν ως ευκαιρία για να απομακρύνουν εγχώριους αντιπάλους, οι οποίοι διαφορετικά μπορούν να απειλήσουν την εξουσία τους (βλ. την επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Margaret Vestager, η οποία θεωρήθηκε ισχυρή υποψήφια για την κυβέρνηση στη χώρα της, τη Δανία).
Σε σύγκριση με την προηγούμενη θητεία, όπου ένας μεγάλος αριθμός έμπειρων Επιτρόπων είχε ήδη πραγματοποιήσει μια δεύτερη θητεία με διαφορετικό χαρτοφυλάκιο, αυτή τη φορά, οι περισσότεροι στο επόμενο Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να είναι εντελώς καινούργοι στο όργανο.
Ορισμένοι από τους εν ενεργεία Επιτρόπους έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι – ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ αποσύρεται, ενώ ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς είναι υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Άλλοι Επίτροποι, από την άλλη, είναι εξαιρετικά απίθανο να υποστηριχθούν από τις κυβερνήσεις της χώρας τους, αφού το κυβερνών κόμμα άλλαξε κατά τη διάρκεια της θητείας τους, όπως στην Ιταλία.
Αυτό θα επιτρέψει στον επόμενο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κάνει μια εντελώς καινούργια αρχή και με ένα «καθαρό μητρώο». Όμως, αυτό παράλληλα σημαίνει ότι πολλοί από τους καινούργιους Επιτρόπους θα πρέπει να μάθουν από το μηδέν τη λειτουργία της Κομισιόν, το νέο καθορισμένο τομέα πολιτικής τους, καθώς και το πώς οφείλουν να ισορροπούν μεταξύ εθνικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων.
Είναι πιθανό ότι εξαιτίας αυτού, η Von der Leyen θα επιδιώξει να έχει πιο έμπειρους υποψηφίους, ενώ οι «μη επώνυμοι» είναι πιθανό να μείνουν εκτός, λόγω έλλειψης κυβερνητικής εμπειρίας ή εμπειρίας στις Βρυξέλλες, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν τις σκέψεις της.

Ποιος θα πάρει ποιο χαρτοφυλάκιο;

Ο επόμενος υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται επίσης να αναδιαμορφώσει τα χαρτοφυλάκια από το σημερινό σχήμα, αποφασίζοντας ποιοι θα αναβαθμιστούν σε αντιπρόεδροι.
Παραδοσιακά, οι πρόεδροι της Επιτροπής τείνουν να κρατούν κοντά τους φίλους τους (εκείνους που υποστήριξαν την υποψηφιότητά τους) και τους εχθρούς τους (εκείνους που μπορεί να είναι οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι).
Στις μεγάλες χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή, τα αρχικά έξι μέλη της ΕΕ, και οι επίτροποι που υπηρετούν επί μακρόν παραδοσιακά ανατίθενται τα πιο σημαντικά χαρτοφυλάκια ή αυτά που επιλέγουν οι ίδιοι.
Τα μικρότερα κράτη μέλη συχνά παίρνουν φακέλους με λιγότερο ενδιαφέρον, αν και υπάρχουν συχνά οι εξαιρέσεις.
Μόλις ολοκληρωθεί η κατάρτιση της ομάδας, τα φρεσκοεκλεγμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να πραγματοποιήσουν ακροάσεις στις αντίστοιχες επιτροπές ώστε να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τον υποψήφιο Πρόεδρο της Κομισιόν.
Η διαδικασία, η οποία συχνά είναι ιδιαίτερα πολιτική, αναμένεται να είναι περισσότερο πολιτική αυτή τη φορά, με μια πιο δεξιόστροφη και προς τα άκρα σύνθεση του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Europe Elects για το Euractiv.
Σε προηγούμενους εκλογικούς κύκλους, τουλάχιστον ένας υποψήφιος επίτροπος απορρίφθηκε. Το 2019, οι υποψήφιοι Επίτροποι από τη Ρουμανία και την Ουγγαρία απορρίφθηκαν δια ροπάλου, επικαλούμενοι σύγκρουση συμφερόντων.
Από πολιτική άποψη, η κίνηση αυτή επέτρεψε επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επιβεβαιώσει τον ρόλο του ως ισχυρό θεσμικό όργανο έναντι των κρατών μελών της ΕΕ και του υποψήφιου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε περίπτωση άρνησης, το κράτος μέλος της ΕΕ που έστειλε τον υποψήφιο καλείται να βρει ένα νέο όνομα.
Μόλις σχηματιστεί ολόκληρο το σώμα των Επιτρόπων, ο πρόεδρος της Επιτροπής παρουσιάζει στους Ευρωβουλευτές τους Επιτρόπους που στη συνέχεια πρέπει να εγκριθούν από την πλειοψηφία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης