Διεθνή

Soros: Να διασώσουμε την Ε.Ε. μεταρρυθμίζοντάς την εκ βάθρων - Η Ε.Ε. οδεύει σε άτακτη διάλυση λόγω Brexit

Soros: Να διασώσουμε την Ε.Ε. μεταρρυθμίζοντάς την εκ βάθρων - Η Ε.Ε. οδεύει σε άτακτη διάλυση λόγω Brexit
«Μετά το Brexit, όλοι εμείς που πιστεύουμε στις αξίες και στις αρχές που η Ε.Ε. σχεδιάστηκε να στηρίξει, πρέπει να συνεργαστούμε για τη σωτηρία της μέσω εκτενούς αναδόμησής της»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λειτουργεί πλέον σωστά, έχοντας πάψει να ικανοποιεί τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες των πολιτών της, αναφέρει σε άρθρο του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Market Watch ο δισεκατομμυριούχος μεγαλο-επενδυτής George Soros.
Κατά τη γνώμη του, παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε κατοχυρώσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία πλήρους πρόσβασης στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά χωρίς υποχρέωση συμμετοχής στην ευρωζώνη, καθώς και πλήθος άλλων εξαιρέσεων, τελικά οι πολίτες του αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ε.Ε..
Επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί οι Βρετανοί επέλεξαν το Brexit, ο Soros το αποδίδει εν μέρει στην εκμετάλλευση της μεταναστευτικής κρίσης από την εκστρατεία υπέρ του Brexit με σκοπό την κατατρομοκράτηση των Βρετανών ότι δήθεν επίκειται «ανεξέλεγκτη» μετανάστευση προς το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω άλλων χωρών της Ε.Ε..
Για τον Soros, η απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, να ανοίξει τα σύνορά της χώρας της για να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες ενέτεινε τις μεταναστευτικές ροές, επηρέασε τους τοπικούς πληθυσμούς, επιβάρυνε τις αρχές ασφαλείας και τελικά ενίσχυσε τα ξενοφοβικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της Ευρώπης λόγω της αδυναμίας της Ε.Ε. να διαχειριστεί την τεράστια προσφυγική κρίση.
Όπως αναφέρει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, η βρετανική οικονομία και ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου θα υποφέρουν από το Brexit βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, δίχως να είναι σίγουρο ότι μακροπρόθεσμα θα βρεθούν σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με το αν παρέμεναν στην Ε.Ε..
Οι συνέπειες του Brexit για την πραγματική οικονομία θα είναι συγκρίσιμες με την χρηματο-οικονομική κρίση του 2007-2008.
Η επικράτηση του Brexit ενισχύει τις αντι-ευρωπαϊκές φωνές στην Ε.Ε., ενώ απειλείται ακόμα και η συνοχή του ιδίου του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη Σκωτία να εξετάζει νέο δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησής της και τη Βόρειο Ιρλανδία να ζητάει την ένωσή της με την Ιρλανδία.
Με τις εθνικές εντάσεις στην Ευρώπη να αναζωπυρώνονται και τους εξασθενημένους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας να εστιάζουν σε εσωτερικά τους προβλήματα, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη μια μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, που θα έπρεπε να περιλάβει κατ' ελάχιστον μια γνήσια τραπεζική ενοποίηση, μια περιορισμένη δημοσιονομική ενοποίηση και ενισχυμένους μηχανισμούς δημοκρατικής λογοδοσίας.
Η Ε.Ε. πλέον οδεύει σε μια άτακτη διάλυση που θα αφήσει την Ε.Ε. σε χειρότερη κατάσταση σε σύγκριση με την κατάσταση που θα επικρατούσε την Ευρώπη αν δεν είχε ποτέ δημιουργηθεί η Ε.Ε..
Όμως, δεν πρέπει να τα παρατήσουμε, όπως επισημαίνει ο Soros.
«Όπως πρέπει να παραδεχτούμε, η Ε.Ε. είναι ένα οικοδόμημα με πολλά ελαττώματα», λέει ο ίδιος, για να προσθέσει, ότι «Μετά το Brexit, όλοι εμείς που πιστεύουμε στις αξίες και στις αρχές που η Ε.Ε. σχεδιάστηκε να στηρίξει, πρέπει να συνεργαστούμε για τη σωτηρία της μέσω εκτενούς αναδόμησής της».
Για να καταλήξει: «Είμαι πεπεισμένος, ότι όπως οι συνέπειες του Brexit θα αποκαλύπτονται στις επόμενες εβδομάδες και μήνες, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θα έρθουν με το μέρος μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης