Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Τριπλασιασμός των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου το 2016 σε 2,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως λόγω άρσης κυρώσεων

CNN: Τριπλασιασμός των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου το 2016 σε 2,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως λόγω άρσης κυρώσεων
Το ένα τρίτο των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου το 2016 απορροφήθηκε από την Κίνα, που επιχειρεί να αποθεματοποιήσει πετρέλαιο τώρα που είναι φθηνό
Το Ιράν τριπλασίασε τις εξαγωγές πετρελαίου του το 2016, με την ημερήσια παραγωγή του να ανέρχεται τον Μάιο του 2016 σε 3,64 εκατ. βαρέλια, μόλις τέσσερις μήνες μετά την άρση των δυτικών κυρώσεων εναντίον του.
Αυτό αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN επικαλούμενο στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), σύμφωνα με τον οποίο η ημερήσια παραγωγή του Ιράν - μέλους του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ OPEC - έχει αυξηθεί κατά 730 χιλ. βαρέλια από το τέλος του 2015.
Οι πετρελαϊκές εξαγωγές του Ιράν - δια θαλάσσης - ανήλθαν τον Μάιο του 2016 σε 2,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, επίπεδο σχεδόν τριπλάσιο του αντίστοιχου τον Νοέμβριο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών ClipperData.
Η τόνωση των εξαγωγών «μαύρου χρυσού» του Ιράν οφείλεται τόσο στην αύξηση της παραγωγής του, όσο και στην υψηλή διαθεσιμότητα μεγάλων αποθεμάτων του.
Το ένα τρίτο των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου το 2016 απορροφήθηκε από την Κίνα, που επιχειρεί να αποθεματοποιήσει πετρέλαιο τώρα που είναι φθηνό.
Οι σημαντικοί εξαγωγικοί προορισμοί ιρανικού πετρελαίου περιλαμβάνουν την Ινδία, τη Νότιο Κορέα και την Ιαπωνία.
Το Ιράν στοχεύει να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου του σε 4,8 εκατ. βαρέλια το 2021, κάτι που απαιτεί την προσέλκυση επενδύσεων τουλάχιστον 70 δισ. δολαρίων ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης