Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Το πρώτο της πλαστικό τραπεζογραμμάτιο (των 5 λιρών) παρουσίασε η BoE - Φιλικό προς το περιβάλλον

Guardian: Το πρώτο της πλαστικό τραπεζογραμμάτιο (των 5 λιρών) παρουσίασε η BoE - Φιλικό προς το περιβάλλον
Το πλαστικό χαρτονόμισμα είναι πιο καθαρό, αντέχει ακόμα και το πλύσιμο στο πλυντήριο ρούχων, ενώ είναι σχεδόν αδύνατον να σκιστεί
Την παρουσίαση του νέου βρετανικού τραπεζογραμματίου των 5 λιρών, που δεν είναι χάρτινο, αλλά φτιαγμένο από πλαστικό πολυμερές και αντέχει άθικτο σε μεγάλη καταπόνηση, πραγματοποίησε την Πέμπτη 2 Ιουνίου ο (Καναδός) διοικητής της κεντρικής Τραπέζης Αγγλίας (BoE), Mark Carney.
Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, προκαλεί εντύπωση ότι τα πλαστικά τραπεζογραμμάτια - τα οποία υιοθετούν ολοένα και περισσότερες χώρες του κόσμου - στην πραγματικότητα είναι περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον σε σύγκριση με τα χάρτινα, καθώς αντέχουν έως και 2,5 φορές περισσότερο, ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραχαραχθούν, αντέχουν στην υγρασία και διατηρούνται πολύ πιο καθαρά (από υγειονομική άποψη) σε σύγκριση με τα χάρτινα.
Ιδιαίτερα για τη βρετανία, η έκδοση ενός τραπεζογραμματίου από πλαστικό σηματοδοτεί μια νέα εποχή, για μια κεντρική τράπεζα που εκδίδει χαρτονομίσματα από την ίδρυσή της πριν από 320 χρόνια.
Το νέο τραπεζογραμμάτιο των 5 λιρών θα φέρει την εικόνα του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Winston Churchill και υποτίθεται ότι - σύμφωνα με τον Carney - αντέχει χωρίς πρόβλημα ακόμα και το πλύσιμο στο πλυντήριο ρούχων, ενώ θα είναι σχεδόν αδύνατον να σκιστεί.
Κάθε νέο τραπεζογραμμάτιο ονομαστικής αξίας 5 λιρών θα κοστίζει 7,4 πέννες ή περίπου 9,5 λεπτά του ευρώ για παραχθεί, κόστος σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με αυτό του υφιστάμενου χαρτονομίσματος που αντικαθιστά.
Το νέο τραπεζογραμμάτιο θα παραχθεί σε 440 εκατομμύρια αντίτυπα και θα τεθεί σε κυκλοφορία στις 13 Σεπτεμβρίου 2016.
Νέο (πλαστικό) τραπεζογραμμάτιο των 10 λιρών θα ακολουθήσει το καλοκαίρι του 2017 και μετά νέο τραπεζογραμμάτιο των 20 λιρών το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης