Τελευταία Νέα
Διεθνή

Vlieghe (BoE): «Καταλύτης» νομισματικών εξελίξεων το βρετανικό δημοψήφισμα - Δεν αποκλείεται μείωση επιτοκίων

Vlieghe (BoE): «Καταλύτης» νομισματικών εξελίξεων το βρετανικό δημοψήφισμα - Δεν αποκλείεται μείωση επιτοκίων
Η επίδραση της έκβασης του δημοψηφίσματος στη βρετανική ανάπτυξη και στον πληθωρισμό θα κρίνει την αύξηση, διατήρηση ή και μείωση των βρετανικών επιτοκίων
Την πιθανότητα μείωσης - αντί αύξησης - των επιτοκίων της βρετανικής στερλίνας φέρονται να εξετάζουν ορισμένοι, τουλάχιστον, αξιωματούχοι της κεντρικής Τραπέζης Αγγλίας (BoE), ανεξάρτητα από την έκβαση του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου 2016 περί παραμονής ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε..
Σε ομιλία του στο London School of Economics (LSE) την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, ο εκ των κορυφαίων αξιωματούχων της, Jan Vlieghe - μέλος της εννεαμελούς νομισματικής επιτροπής MPC της BoE που καθορίζει τα βρετανικά παρεμβατικά επιτόκια - προειδοποίησε, ότι η αδυναμία της βρετανικής οικονομίας ίσως καταστήσει αναγκαία τη μείωση των επιτοκίων της στερλίνας, ενώ υποτίθεται ότι η επόμενη κίνηση της BoE θα ήταν μια αύξηση επιτοκίων.
Ο ίδιος, είναι υπέρμαχος ακόμα και αρνητικών επιτοκίων της λίρας αν αυτό απαιτηθεί, ενώ υποστηρίζει την ανάγκη πρόσθετης νομισματικής χαλάρωσης στη Βρετανία σε περίπτωση που η χώρα δεν ανακάμψει δυναμικά αμέσως μετά από ένα ενδεχόμενο αποτέλεσμα παραμονής στην Ε.Ε. στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος.
Το ίδιο το δημοψήφισμα, φαίνεται ότι καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διακρίβωση της πορείας της βρετανικής οικονομίας προς την ανάκαμψη, καθώς προκαλεί αναβολές επενδυτικών αποφάσεων, προσλήψεων και άλλων σημαντικών επιχειρηματικών γεγονότων, θέτοντας ολόκληρη την οικονομία σε «κατάσταση αναμονής».
Η BoE στοχεύει στην πρόκληση πληθωρισμού και τη διατήρησή του στο επίπεδο «σταθερότητος τιμών», περί του 2%.
Παραδόξως, τον στόχο αυτόν θα υπηρετούσε καλύτερα μια απόφαση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., που θα οδηγούσε σε πτώση της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και σε αύξηση του πληθωρισμού μέσω των εισαγωγών, λόγω διολίσθησης της λίρας στη διεθνή αγορά συναλλάγματος.
Πάντως, ο Vlieghe τήρησε ουδέτερη στάση έναντι του δημοψηφίσματος, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε απόφαση της επιτροπής MPC μετά αυτό για αύξηση, διατήρηση ή μείωση επιτοκίων - ανεξαρτήτως αποτελέσματος - θα ήταν άμεσα συνυφασμένο με την επίδραση που αυτό θα είχε στη βρετανική ανάπτυξη και στον πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης