Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sanders (Bank of England): Το Brexit θα οδηγήσει σε αύξηση έως το 3,5% τα βρετανικά επιτόκια σε 18 μήνες

Sanders (Bank of England): Το Brexit θα οδηγήσει σε αύξηση έως το 3,5% τα βρετανικά επιτόκια σε 18 μήνες
Αν υπερισχύσει το Brexit, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φθάσει στο 4%, σημειώνει το νέο μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της BoE
Η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να αυξήσει το βασικό επιτόκιο στο 3,5% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, αν η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε., προειδοποίησε το νέο μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Citibank, Michael Sanders.
Ο Sanders, ο οποίος θα αναλάβει τα νέα καθήκοντά του τον Αύγουστο, ανέφερε ότι μια δραστική αύξηση θα ήταν αναγκαία διότι το Brexit θα προκαλούσε κατάρρευση της στερλίνας, που θα έστελνε σημαντικά υψηλότερα τον πληθωρισμό.
Μια αύξηση του επιτοκίου από το 0,5% στο 3,5% θα προκαλούσε προβλήματα στους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, όμως θα ήταν καλοδεχούμενη από εκατομμύρια αποταμιευτές, οι οποίοι εδώ και χρόνια λαμβάνουν πολύ λίγα από τις καταθέσεις τους.
Σύμφωνα με τον Sanders, αν υπερισχύσει το Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φθάσει στο 4% και τα επιτόκια στο 3,5% θα ήταν απαραίτητα μέχρι το τέλος του 2017.
«Αυτό θα συνέβαινε διότι η στερλίνα θα κατέρρεε και αυτό θα είχε αντίκτυπο στον πληθωρισμό», σημείωσε.
Ας σημειωθεί ότι η Citibank προειδοποίησε τον Φεβρουάριο ότι αναμένει μια πτώση 15-20% της στερλίνας σε περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης