Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Brexit απειλεί την Ε.Ε. με ντόμινο δημοψηφισμάτων - Ένας στους τρεις Ευρωπαίους δηλώνει έτοιμος για έξοδο

Το Brexit απειλεί την Ε.Ε. με ντόμινο δημοψηφισμάτων - Ένας στους τρεις Ευρωπαίους δηλώνει έτοιμος για έξοδο
Τα αίτια της έκρηξης του ευρωσκεπτικισμού θα πρέπει να αναζητηθούν με γνώμονα τον ηγεμονικό ρόλο της Γερμανίας
Τη μεγάλη κρίση την οποία βιώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εν όψει και του καθοριστικού δημοψηφίσματος στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου, καταδεικνύει η αποκαλυπτική έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων Ispos-MORI.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι Ευρωπαίοι δηλώνουν την επιθυμία να αποφασίσουν για την παραμονή της χώρας τους στην Ε.Ε. μέσω ενός δημοψηφίσματος, σε ποσοστό 45%, ενώ το 33% δηλώνει έτοιμο για έξοδο από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

ipsos1.jpg

Στην έρευνα συμμετείχαν πολίτες από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία, το Βέλγιο, την Ουγγαρία και τη Σουηδία.
Τα ποσοστά σε Γαλλία και Ιταλία, ανέρχονται σε 55% και 58% αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα, το 48% των Ιταλών δηλώνει ότι επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ε.Ε.
Για τους Γάλλους το ποσοστό ανέρχεται σε 41% και για τους Γερμανούς στο 34%.
Τα ποσοστά συρρικνώνονται σε Ισπανία και Πολωνία, στο 26% και 22% αντίστοιχα.
Τα αίτια της έκρηξης του ευρωσκεπτικισμού σε παραδοσιακές δυνάμεις της Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, θα πρέπει να αναζητηθούν με γνώμονα την ιστορική διαδρομή της Ε.Ε. και τον ηγεμονικό ρόλο που έχει αναλάβει η Γερμανία, ειδικά τα τελευταία χρόνια με την παντοκρατορία της Angela Merkel.
Όπως δήλωσε στους Financial Times, o ο Bobby Duffy, επικεφαλής κοινωνικής έρευνας της Ipsos-MORI, ειδικότερα οι Ιταλοί, ευελπιστούν να έχουν τη δική τους ευκαιρία να προσέλθουν στις κάλπες σχετικά με την συμμετοχή τους στην Ε.Ε».
Όπως εξήγησε, αυτό το στοιχείο καταδεικνύει ότι ακόμη και αν η βρετανική ψήφος τον Ιούνιο διατηρήσει τελικώς την παρούσα κατάσταση, αυτό δεν θα σημάνει και το τέλος των δεινών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η παραπάνω διαπίστωση θυμίζει έντονα την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος στη Σκοτία για την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τον Σεπτέμβριο του 2014, το 55% των ψηφοφόρων αποφάσισε την παραμονή της Σκοτίας, έναντι 45% που ψήφισαν κατά.
Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούσαν ότι η αμφισβήτηση δεν τελειώνει.
Οι προκλήσεις εκτιμάται ότι θα γιγαντωθούν στην περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα αναζωπυρωθούν οι αποσχιστικές τάσεις.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 48% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι εάν αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε. θα την ακολουθήσουν στην έξοδο και άλλες χώρες, εύρημα το οποίο επιβεβαιώνει τη θεωρία του ντόμινο.

Impact of Brexit on future EU: The Domino Effect?

Όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα, η προσφυγική κρίση, οι πολιτικές λιτότητας και ο ευρωσκεπτικισμός συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί τη συνοχή της Ε.Ε. και ενισχύει τις ακραίες φωνές.
Πρόσφατο τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην Αυστρία.
Η πολιτική κρίση με την παραίτηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Faymann, δύο εβδομάδες πριν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, δημιουργεί άλλη μια εστία αβεβαιότητας στην Ευρώπη.
Το τελευταίο που θα ήθελε η Ε.Ε. είναι να ορκιστεί πρόεδρος της Αυστρίας ο ακροδεξιός, Norber Hofer.
Ωστόσο δεν δείχνει ικανή να ανακόψει το αντιευρωπαϊκό κύμα...

Διαβάστε ΕΔΩ την έρευνα της Ipsos MORI 

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης