Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: «Επίθεση» κατά της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων από τους δύο ισχυρούς άνδρες της UBS

WSJ: «Επίθεση» κατά της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων από τους δύο ισχυρούς άνδρες της UBS
Η UBS έχει ήδη αναγκαστεί να χρεώσει αρνητικά επιτόκια καταθέσεων σε επιχειρήσεις, καθώς και να αυξήσει τα επιτόκιά της σε κάποια δάνεια
«Επίθεση» κατά της πολιτικής αρνητικών παρεμβατικών επιτοκίων που ακολουθεί η Ελβετία, η ευρωζώνη και η Ιαπωνία, πραγματοποίησαν την Τρίτη 10 Μαΐου 2016 εν χορώ οι δύο ισχυροί άνδρες του ελβετικού τραπεζικού γίγαντα UBS κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής του συνέλευσης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδος Wall Street Journal (WSJ), τόσο ο πρόεδρος της UBS, Axel Weber, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος αυτής, Sergio Ermotti, στηλίτευσαν την πολιτική αρνητικών επιτοκίων και την ποσοτική χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών, αποκαλύπτοντας με τη στάση τους, ότι ο τραπεζικός τομέας έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του με την κατάσταση.
Τα αρνητικά παρεμβατικά επιτόκια αποτελούν έκτακτα μέτρα και θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται μόνον σε έκτακτες περιστάσεις, όπως σχολίασε ο Weber - πρώην πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τραπέζης Bundesbank - για να συμπληρώσει πως ελπίζει, ότι η περίοδος εφαρμογής τέτοιων «δραστικών μέτρων» θα περάσει το ταχύτερο δυνατόν.
«Δυστυχώς, πρέπει να πω, δυστυχώς, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι τα αρνητικά επιτόκια σύντομα θα αποτελούν παρελθόν», επεσήμανε ο ίδιος με απογοήτευση.
Σύμφωνα με τη WSJ, οι μεγαλύτερες ελβετικές τράπεζες έχουν υποστεί πτώση στην τιμή της μετοχής τους μετά τη μείωση σε -0,75% του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων εμπορικών τραπεζών της κεντρικής τραπέζης της Ελβετίας (SNB).
Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και με τις ιαπωνικές τράπεζες.
Με τη σειρά του, ο Ermotti αναρωτήθηκε: «Λόγω των χαμηλών ακόμα και αρνητικών επιτοκίων, σ' εμάς [στη UBS] και σε ολόκληρη την [τραπεζική] βιομηχανία παρουσιάζεται το ακόλουθο ειλικρινά γελοίο ερώτημα: Θέλουμε ακόμα να προσελκύσουμε στοιχεία ενεργητικού των πελατών μας, όταν πράττοντάς το κοστίζει χρήματα στην τράπεζα και όταν πρέπει να τηρούμε παράλογα υψηλά αποθέματα κεφαλαίων έναντι ρευστοποιήσιμων στοιχείων ενεργητικού μας;».
Ο ίδιος εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσον αυτή η κατάσταση ευνοεί το χρηματο-οικονομικό σύστημα και την οικονομία.
Σύμφωνα με τον Ermotti, η UBS έχει ήδη αναγκαστεί να χρεώσει αρνητικά επιτόκια καταθέσεων σε επιχειρήσεις, καθώς και να αυξήσει τα επιτόκια σε κάποια δάνεια, ενώ αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, τα μέτρα αυτά θα επεκταθούν και στους εύπορους ιδιώτες πελάτες της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης