Τελευταία Νέα
Διεθνή

NIESR: Διολίσθηση 20% της στερλίνας αμέσως μετά το βρετανικό δημοψήφισμα σε περίπτωση Brexit

NIESR: Διολίσθηση 20% της στερλίνας αμέσως μετά το βρετανικό δημοψήφισμα σε περίπτωση Brexit
Το NIESR προβλέπει τον ίδιο ρυθμό μετανάστευσης προς τη Βρετανία τα επόμενα χρόνια, ανεξάρτητα από το αν η χώρα θα παραμείνει εντός ή εκτός Ε.Ε.
Τεράστια διολίσθηση 20% αναμένεται να υποστεί άμεσα η βρετανική στερλίνα στη διεθνή αγορά συναλλάγματος σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφοφόροι αποφασίσουν την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. (Brexit) στο επίμαχο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016.
Αυτό εκτιμά σε έκθεσή του το έγκυρο βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (NIESR), σύμφωνα με το οποίο σε ενδεχόμενο Brexit το βρετανικό νόμισμα θα έχανε αμέσως μετά το δημοψήφισμα το ένα πέμπτο της συναλλαγματικής του αξίας, με αποτέλεσμα την «πυροδότηση» ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων και τελικά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
Αν και η εξασθένηση της ισοτιμίας του νομίσματος μιας χώρας συνήθως δρα ενισχυτικά της ανάπτυξής της - καθιστώντας φθηνότερες τις εξαγωγές της - στην περίπτωση της Βρετανίας το σοκ της ταχείας διολίσθησης θα επιδρούσε αρνητικά στην αγοραστική δύναμη των Βρετανών.
Σε περίπτωση Brexit - πάντα σύμφωνα με το NIESR - ο βρετανικός πληθωρισμός το 2017 θα μπορούσε είναι υψηλότερος κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες (+3,8%) σε σύγκριση με αυτόν που θα ίσχυε σε αντίθετη περίπτωση, ενώ η βρετανική ανάπτυξη το 2017 θα ήταν 1% μικρότερη και το 2018 2,3% μικρότερη, της αντίστοιχης που θα καταγραφόταν δίχως Brexit.
Το NIESR προβλέπει, ότι μέχρι το 2030 η οικονομία μιας Βρετανίας εκτός Ε.Ε. θα ήταν σωρευτικά μικρότερη κατά 1,5% έως 3,7% σε σύγκριση με το μέγεθός της εντός Ε.Ε., με το ακριβές μέγεθος της συρρίκνωσης να εξαρτάται από τις διμερείς εμπορικές συμφωνίες που θα διαπραγματευόταν η Βρετανία.
Αντίστοιχα, οι βρετανικοί μισθοί θα ήταν μικρότεροι κατά 2,2% έως 6,3%.
Το NIESR προβλέπει τον ίδιο ρυθμό μετανάστευσης προς τη Βρετανία τα επόμενα χρόνια, ανεξάρτητα από το αν η χώρα θα παραμείνει εντός ή εκτός Ε.Ε..
Αν σε περίπτωση Brexit η κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στη μετανάστευση, αυτό θα περιόριζε την ευμάρεια των Βρετανών λόγω βραδύτερης ανάπτυξης, ενώ θα αύξανε και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης