Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Οι δύο λέξεις που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για τη Fed και τον κόσμο αυτή τη στιγμή

CNBC: Οι δύο λέξεις που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για τη Fed και τον κόσμο αυτή τη στιγμή
Οι λέξεις που οι παρατηρητές θα επικεντρωθούν περισσότερο είναι αυτές: «σχεδόν ισορροπημένη»
Η συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα (26-27 Απριλίου) κατά πάσα πιθανότητα θα εστιαστεί σε δύο λέξεις και το «επιτόκια» δεν θα είναι μία από αυτές.
Σχεδόν κανείς δεν περιμένει ότι η Νομισματική Επιτροπή θα αυξήσει το βασικό στόχο της επιτόκιο, όταν συνεδριάσει τη Μεγάλη Τρίτη και την Μεγάλη Τετάρτη.
Αντ' αυτού, τα μάτια της Wall Street θα είναι στραμμένα στο πως η FOMC εκτιμά την πρόοδο της οικονομικής ανάπτυξης.
Υπό το πρίσμα αυτό, οι λέξεις που οι παρατηρητές θα επικεντρωθούν περισσότερο είναι αυτές: «σχεδόν ισορροπημένη».
Η εκτίμηση αυτή, ή μικρές παραλλαγές της, έχει υπάρξει η βάση των δηλώσεων μετά τις συναντήσεις της επιτροπής μετά από το 2000.
Οι αξιωματούχοι έχουν χρησιμοποιήσει αυτές τις λέξεις για να εκτιμήσουν τις προοπτικές για την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα γενικότερα. Ωστόσο, η ορολογία απουσιάζει στις τελευταίες δύο συναντήσεις, καθώς η Fed έχει βρεθεί σε δίλημμα για το αν πρέπει να συνεχίσει προς την κατεύθυνση ομαλοποίησης των επιτοκίων έπειτα από 7 χρόνια που βρίσκονταν κοντά στο μηδέν.
Η επιστροφή της εκτίμησης αυτής στη δήλωση που θα δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη, και ειδικά η απόφαση ότι οι κίνδυνοι είναι «σχεδόν ισορροπημένοι», θα στείλει ένα μήνυμα ότι η FOMC κλίνει να επανεκκινήσει τη διαδικασία αύξησης των επιτοκίων.
Η Fed αύξησε για τελευταία φορά τα επιτόκιά της το Δεκέμβριο του 2015, κατά 0,25%.
«Αναμένουμε ότι η δήλωση θα λέει ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές είναι «σχεδόν ισορροπημένοι» ή αλλιώς θα δείξει ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν υποχωρήσει κάπως από τις αρχές του τρέχοντος έτους», λένε οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, Zach Pandl και Jan Hatzius, σε σημείωμά τους προς τους πελάτες.
«Για παράδειγμα, η δήλωση μπορεί να περιλαμβάνει γλώσσα παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στη συνάντηση της FOMC τον Οκτώβριο του 2015, η οποία έλεγε:
«Η Επιτροπή συνεχίζει να βλέπει τους κινδύνους για τις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας και την αγορά εργασίας ως σχεδόν ισορροπημένους, αλλά παρακολουθεί τις παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις», προσθέτει η ομάδα αναλυτών της Goldman.
Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ και αναταραχή ανά τον κόσμο έχουν οδηγήσει τη Fed στο να ακολουθήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση πρόσφατα.
Στις ΗΠΑ συγκεκριμένα, η οικονομία αναπτύχθηκε μόλις 1,4% κατά το Δ' τρίμηνο του 2015 και κατά πάσα πιθανότητα αυξήθηκε μόλις 0,3% στο Α' τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τη Fed της Ατλάντα.
Η αύξηση των θέσεων εργασίας συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, αλλά η βιομηχανική παραγωγή παραμένει σε ύφεση και τα εταιρικά κέρδη αναμένεται να κλείσουν με υποχώρηση 8% για το Α' τρίμηνο, σύμφωνα με την S&P Capital IQ.
Ωστόσο, οι τιμές των μετοχών έχουν εκτιναχθεί από τα χαμηλά της 11ης Φεβρουαρίου και οι οικονομικές συνθήκες συνολικά έχουν βελτιωθεί.
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει υπάρξει κρίσιμη για τη λήψη αποφάσεων από τη Fed.
Όμως, το κλίμα στην αγορά έχει δείξει ότι μπορεί να αναστραφεί γρήγορα, καθώς η η Fed έχει αρχίσει να κινείται προς την ομαλοποίηση των επιτοκίων.
Και από ιστορικής άποψης, η πορεία προς τα εμπρός είναι πιθανό να είναι ασταθής.
Οι «άπαξ» αυξήσεις επιτοκίων, όπως φαίνεται ότι είναι εκείνη του Δεκεμβρίου, μετά την αναταραχή που προκάλεσε στην αγορά, τείνουν να γίνονται αποδεκτές με καλό τρόπο από τη χρηματιστηριακή αγορά, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America Merrill Lynch.
Σε επτά τέτοιους κύκλους από το 1926, οι ριψοκίνδυνες επενδύσεις κινήθηκαν αρκετά καλά στους πρώτους τρεις μήνες, ταλαντεύτηκαν λίγο υψηλότερα τους επόμενους μήνες, αλλά στη συνέχεια «έτρεξαν», με τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης να κερδίζουν κατά μέσο όρο ένα 18,5% μέσα σε 12 μήνες, σύμφωνα με την BofA.
Ωστόσο, στις πέντε φορές που η Fed άρχισε έναν κύκλο σύσφιξης, έκανε μία στάση και ξαναξεκίνησε, οι αποδόσεις είχαν μεγαλύτερες διακυμάνσεις.
Οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης είχαν κατά μέσο όρο κέρδη μόλις 3,1% στους 12 μήνες, με το χαλκό να είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος, με κέρδη 18,8%.
«Η ιστορία είναι φυσικά φτωχός οδηγός για τις μελλοντικές αποδόσεις και αυτή η προειδοποίηση δεν είναι ποτέ πιο επίκαιρη, δεδομένης της τρέχουσας πρωτοφανούς φύσης της παρεμβατικής πολιτικής.
Ωστόσο, η ανάλυση δείχνει, όπως και οι αγορές πρόσφατα, ότι μια ήπια στάση από τη Fed θα διατηρήσει τον κίνδυνο για τους επόμενους 3 μήνες και η επιστροφή στη σύσφιξη θα σταματήσει το ράλι», υπογραμμίζουν οι στρατηγικοί αναλυτές της BofA Merrill Lynch, Michael Hartnett και Brian Leung, σε σημείωμά τους.
Οι αναλυτές δεν δίνουν καμία πιθανότητα για μία αύξηση επιτοκίων τον Απρίλιο.
Η συνεδρίαση του Νοεμβρίου έχει μια πιθανότητα 51%, ενώ για το Δεκέμβριο η πιθανότητα είναι στο 65%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης