Τελευταία Νέα
Διεθνή

Thomsen (ΔΝΤ): Δεν θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους άμεσα - Η Ελλάδα χρειάζεται μέτρα 8,1 δισ ή 4,5% του ΑΕΠ

tags :
Thomsen (ΔΝΤ): Δεν θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους άμεσα - Η Ελλάδα χρειάζεται μέτρα 8,1 δισ ή 4,5% του ΑΕΠ
Οι αριθμοί στην Ελλάδα θα πρέπει να βγαίνουν, αλλά αν δεν βγουν υπάρχουν τρόποι να στηρίξουμε τη χώρα, όπως με monitoring μετά το πρόγραμμα - Εκπληκτικός ο αριθμός Ελλήνων που εξαιρούνται από την καταβολή φόρων
Οι συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν μόλις και μετά βίας ξεκινήσει, διευκρίνισε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Poul Thomsen, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον, με θέμα την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ σημείωσε αν συμβεί θα πρέπει να βασίζεται σε ρεαλιστικούς στόχους, λέγοντας παράλληλα ότι η ελάφρυνση του χρέους δε είναι απαραίτητο να γίνει μόνο προκαταβολικά.
Επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η Ελλάδα χρειάζεται μέτρα 4,5% του ΑΕΠ που σημαίνει 8,1 δισεκ. ευρώ μέτρα.

Σημείωσε πάντως ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα δυσκολεύεται να διατηρήσει τη (δημοσιονομική) προσαρμογή, καθώς «επιστρέψαμε στα ελλείμματα».
Συνεχίζοντας στην ίδια λογική, ο κ. Thomsen υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ θέλει να δει μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα έχει ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο φορολογικό σύστημα.
Η φοροαποφυγή ενισχύεται και η συλλογή φόρων μειώνεται.
Η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει τη φορολογική βάση.
Είναι εκπληκτικός ο αριθμός των πολιτών στην Ελλάδα που εξαιρούνται από την καταβολή φόρων», σημείωσε χαρακτηριστικά για το φορολογικό σύστημα της χώρας μας.
Ακόμη, είπε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και μέτρα», τονίζοντας παράλληλα ότι «ελπίζω ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα σύντομα»
Ειδικά για το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και της επίτευξης του στόχου για 3,5%, σχολίασε ότι «αυτό σημαίνει μεγάλη λιτότητα.
Η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα 4,5% για να πετύχει πλεόνασμα 3,5% το 4,5% είναι μέτρα 8,1 δισκ.
Μπορούμε να δεχτούμε αυτόν τον στόχο αν δούμε τα μέτρα.
Το βάρος για τους έλληνες πολίτες θα είναι εξαιρετικά μεγάλο.
Δεν είναι αξιόπιστο να λέει η Ελλάδα ότι μπορεί να αντέξει 3-3,5% πλεονάσματα.
Αμφισβητούμε την ικανότητα μιας χώρας με τόσο μεγάλο ποσοστό ανεργίας να διατηρήσει πλεονάσματα 3,5%.
Είναι μη ρεαλιστικός ο στόχος για τόσο υψηλά πλεονάσματα στην Ελλάδα για δεκαετίες.
Αν Ελλάδα και Ευρωπαίοι επιμείνουν στον στόχο του 3,5% θα τον δεχτούμε.
Ωστόσο θεωρούμε ότι θα είναι πολύ δύσκολος».
Στη συνέχεια των δηλώσεών του για την Ελλάδα, επεσήμανε ότι προσαρμογή χωρίς μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα θα έχει διψήφια ποσοστά ανεργίας για πολλά ακόμα χρόνια.
Ερωτηθείς σχετικά, απέφυγε να συγκρίνει την Ελλάδα με την Κύπρο, αν και είπε ότι «το πρόγραμμα της Κύπρου ήταν επιτυχές, διότι η κυβέρνηση το υιοθέτησε».
Συνεχίζοντας, είπε ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να βασίζεται σε ρεαλιστικούς στόχους, ενώ ανέφερε πως εκτιμά ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Σχετικά με το θέμα του προσφυγικού, είπε ότι «σαφώς η δυνατότητα της Ελλάδας να ασχοληθεί με τους πρόσφυγες δεν πρέπει να περιορίζεται από το πρόγραμμα».
Τέλος, κλείνοντας τον κύκλο ερωτήσεων για την Ελλάδα, τόνισε ότι «οι αριθμοί στην Ελλάδα θα πρέπει να βγαίνουν.
Αν είναι αδύνατο να βγουν οι αριθμοί, υπάρχουν τρόποι να στηρίξουμε τη χώρα.
Ίσως με monitoring της κατάστασης μετά το πρόγραμμα».
Αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, μίλησε για σωστή απόφαση της ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας, αν και επεσήμανε ότι απαιτείται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν με τις δομικές μεταρρυθμίσεις.
Τόνισε δε ότι είναι επείγουσα ανάγκη για αντιμετώπιση των καθοδικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την Ευρωζώνη δεν είναι πολύ εντυπωσιακές.
«Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για τη μείωση της ανεργίας», είπε.
Ερωτηθείς για τις διαρροές των WikiLeaks, o Thomsen σημείωσε ότι δεν σχολιάζει τις διαρροές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης