Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανικές Βιομηχανίες (CBI): Τι σημαίνει το δημοψήφισμα για την ευημερία της Βρετανίας με βάση έρευνα

Βρετανικές Βιομηχανίες (CBI): Τι σημαίνει το δημοψήφισμα για την ευημερία της Βρετανίας με βάση έρευνα
Το 80% των μελών της Συνομοσπονδίας τάσσεται υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στο ευρωπαϊκό μπλοκ
Δύο είναι οι επιλογές για το μέλλον της Βρετανία εν όψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για τη συμμετοχή της ή μη στο ευρωπαϊκό μπλοκ, σύμφωνα με νέα έρευνα της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών για το τι σημαίνει το δημοψήφισμα για την ευημερία της χώρας.
Στην έρευνα, το 80% των μελών της Συνομοσπονδίας τάσσεται υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., εκτιμώντας ότι αυτό είναι το καλύτερο για τις επιχειρήσεις του και μόλις το 5% θα ήθελε αποχώρησή του.
Όπως σημειώνεται στην έρευνα, το καλύτερο μέλλον για τη χώρα είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα μέλη της Συνομοσπονδίας να αναφέρουν ότι μπορεί η Ε.Ε. να μην είναι τέλεια, όμως η συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό μπλοκ έχει ωφελήσει τις βρετανικές επιχειρήσεις και τη βρετανική οικονομία.
Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά, τις παγκόσμιες αγορές και τις αυξανόμενες επενδύσεις έχουν επιτρέψει να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους, να αναπτύξουν περισσότερες θέσεις εργασίας και να συμβάλλουν έτσι στην ευημερία της Βρετανίας.
Επίσης, σημειώνεται ότι η Ε.Ε. είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις, όμως η επαναδιαπραγμάτευση του βρετανού πρωθυπουργού διασφάλισε το ειδικό καθεστώς που απολαμβάνει η Βρετανία στην ενιαία αγορά, προστατεύοντάς της από περισσότερη ενσωμάτωση, ενώ θέτει την Ε.Ε. σε μια πορεία ενός πιο ανταγωνιστικού μέλλοντος.
Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., ένα αβέβαιο μέλλον περιμένει τη χώρα.
Μια αποχώρηση θα ήταν ένα βήμα προς το άγνωστο για τη Βρετανία και θα προκαλούσε σημαντικό οικονομικό σοκ, επισημαίνεται και προστίθεται ότι θα προκαλούσε μη αναγκαία αβεβαιότητα, ενώ θα άφηνε τη Βρετανία μικρότερη.
Όπως αναφέρεται, μια διαπραγμάτευση για τις νέες σχέσεις της χώρας με την Ε.Ε. θα μπορούσαν να διαρκέσουν 10-15 χρόνια και στο χειρότερο σενάριο αυτό θα μπορούσε να αφήσει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές αντιμέτωπους με ταρίφες στις εξαγωγές προς και στις εισαγωγές από την Ευρώπη.
Ακόμη και με μια νέα σχέση με την Ε.Ε., τα οφέλη από τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό μπλοκ δεν θα ανακτηθούν ολότελα, σημειώνεται και προστίθεται ότι ανάλογα με τον ρυθμό των διαπραγματεύσεων, μπορεί να υπάρξουν 550.000-950.000 λιγότερες θέσεις εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης