Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δοκιμασία για την Ε.Ε. το δημοψήφισμα στην Ολλανδία - Επί τάπητος η συμφωνία διασύνδεσης με την Ουκρανία

Δοκιμασία για την Ε.Ε. το δημοψήφισμα στην Ολλανδία - Επί τάπητος η συμφωνία διασύνδεσης με την Ουκρανία
Το δημοψήφισμα είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα, ωστόσο είναι πιθανόν να αποδειχθεί υψηλής πολιτικής σημασίας για την Ένωση
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ολλανδοί, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν ή θα απορρίψουν την συμφωνία σύνδεσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία.
Το δημοψήφισμα είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα, ωστόσο είναι πιθανόν να αποδειχθεί υψηλής πολιτικής σημασίας για την Ένωση.
Πρόκειται για ένα τεστ αναφορικά με τα αισθήματα της ολλανδικής κοινής γνώμης απέναντι στην ΕΕ με ιδιαίτερο βάρος εν όψει του βρετανικού δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην Ένωση, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το κείμενο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας είναι ανάλογο με τις συμφωνίες που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπογράψει με μία σειρά χωρών, την Αλβανία, τη Σερβία, την Τουρκία, τη Γεωργία, τον Μόλδοβα, το Μαρόκο, τη Χιλή...
Στο κεφάλαιο των εμπορικών σχέσεων προβλέπει τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία και σε πολιτικό επίπεδο αναφέρεται σε ένα «συμβόλαιο σύνδεσης».
Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί και από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ για να τεθεί σε ισχύ. Η Ολλανδία είναι η μόνη χώρα που δεν την έχει επικυρώσει.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό και, κατά συνέπεια, η επικράτηση του «όχι» δεν θα αναγκάσει την ολλανδική κυβέρνηση να προβάλει βέτο στην συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία.
Ωστόσο ο εύθραυστος κυβερνών συνασπισμός της Ολλανδίας δεν θα μπορεί να αγνοήσει ένα αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, έναν χρόνο πριν από τις προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης