Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Στην κόψη του ξυραφιού η παγκόσμια οικονομία εξαιτίας των αρνητικών επιτοκίων

MarketWatch: Στην κόψη του ξυραφιού η παγκόσμια οικονομία εξαιτίας των αρνητικών επιτοκίων
Τα αρνητικά επιτόκια καθυστερούν την απαραίτητη αναδιάρθρωση προκειμένου να αφαιρεθούν τα… συντρίμμια των προηγούμενων κρίσεων, επισημαίνεται μεταξύ άλλων
Πολλές από τις κεντρικές τράπεζες στον κόσμο έχουν διασχίσει τον Ρουβίκωνα, ξεκινώντας ένα υψηλού ρίσκο πείραμα υιοθετώντας πολιτική αρνητικών επιτοκίων, σημειώνεται σε άρθρο του Satyajit Das στο MarketWatch.
Η πρόθεση είναι σαφής: μείωση του χρέους με κατασχέσεις και μεταφορά του πλούτου από τους αποταμιευτές στους δανειστές.
Αυτό, σημειώνεται, αποτελεί παραδοχή ήττας, καθώς παραδοσιακά μέτρα για να τεθεί υπό έλεγχο το υπέρογκο χρέος έχουν αποτύχει.
Τα αρνητικά επιτόκια αποτελούν πλέον πολιτική της ΕΚΤ, με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%, αλλά και για την Ελβετία (-0,75%), τη Σουηδία (-0,35%) και την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (-0,10%).
Περισσότερα από 26 τρισ. κυβερνητικά ομόλογα διαπραγματεύονται με αποδόσεις κάτω του 1%, ενώ τα κυβερνητικά ομόλογα της Γερμανίας με ωριμότητα επτά ετών διαπραγματεύονται με αρνητικές αποδόσεις.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, τα αρνητικά επιτόκια μέχρι τώρα δεν έχουν δώσει ώθηση στην ανάπτυξη ή τον πληθωρισμό, αλλά αντιθέτως η πολιτική αυτή δημιουργεί σοβαρές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές διαστρεβλώσεις.
Η έλλειψη αντίκτυπου στην πραγματική οικονομία αντικατοπτρίζει την αποτυχία αυτών των πολιτικών να ενισχύσουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Επίσης, τα αρνητικά επιτόκια μπορούν επίσης να δημιουργήσουν αποπληθωριστικές πιέσεις.
Επίσης, οι περισσότερες οικονομίες με αρνητικά επιτόκια έχουν πιαστεί σε μια πιστωτική παγίδα.
Η πιστωτική ζήτηση είναι αδύναμη και η προσφορά έχει περιοριστεί.
Μέτρα όπως αρνητικά επιτόκια και επιπλέον ποσοτική χαλάρωση (QE) είναι εν πολλοίς μη αποτελεσματικά.
Στην πραγματικότητα, τα αρνητικά επιτόκια καθυστερούν την απαραίτητη αναδιάρθρωση προκειμένου να αφαιρεθούν τα… συντρίμμια των προηγούμενων κρίσεων, περιορίζει την παροχή πιστώσεων προς την ευρύτερη οικονομία, επηρεάζοντας την οικονομική δραστηριότητα, ενώ η λανθασμένη κατανομή κεφαλαίων βαθαίνει τις παθογένειες, και μια τελική λύση σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο δαπανηρή και δύσκολη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης