Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Απίθανη η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας από τις τιμές του πετρελαίου, αν δεν ξεκινήσει η αύξηση των επιτοκίων

ΔΝΤ: Απίθανη η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας από τις τιμές του πετρελαίου, αν δεν ξεκινήσει η αύξηση των επιτοκίων
Τα παγκόσμια οφέλη από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα υπάρξουν κατά πάσα πιθανότητα αφού ανακάμψουν μερικώς οι τιμές και οι αναπτυγμένες οικονομίες καταγράψουν μεγαλύτερη πρόοδο ξεπερνώντας το τρέχον περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων
Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου είναι απίθανο να δώσει ώθηση στην παγκόσμια οικονομία μέχρι τα επιτόκια να αρχίσουν να αυξάνουν, διάστημα κατά το οποίο το εμπόρευμα μπορεί να έχει ανακάμψει μερικώς, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το Ταμείο, όπως και πολλοί οικονομολόγοι, εκτιμούν ότι η κατάρρευση 65% στις τιμές του πετρελαίου θα ήταν καθαρά θετική για την παγκόσμια οικονομία, με τα κέρδη για τις χώρες εισαγωγής εμπορευμάτων να αντισταθμίζουν τις απώλειες των εξαγωγέων.
Ωστόσο, ο θετικός αντίκτυπος στην κατανάλωση στις αναπτυγμένες πετρελαιο-εισαγωγικές οικονομίες, όπως στην Ευρωζώνη, υπήρξε μικρότερος του εκτιμώμενου.
Όπως σημειώνει το ΔΝΤ, «παραδόξως, τα παγκόσμια οφέλη από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα υπάρξουν κατά πάσα πιθανότητα αφού ανακάμψουν μερικώς οι τιμές και οι αναπτυγμένες οικονομίες καταγράψουν μεγαλύτερη πρόοδο ξεπερνώντας το τρέχον περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων».
Μια περίοδος βραδείας οικονομικής ανάπτυξης, πριν οι τιμές του πετρελαίου αρχίσουν να υποχωρούν, σήμανε ότι οι κυριότερες κεντρικές τράπεζες είχαν ήδη μειώσει στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο τα επιτόκια, σημειώνεται.
Τότε, οι τράπεζες ήταν ανίκανες να προχωρήσουν σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων για να αντιπαλέψουν τις αποπληθωριστικές πιέσεις ως αποτέλεσμα του χαμηλότερου κόστους παραγωγής λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου.
Η πτώση στον πληθωρισμό, αναφέρει το ΔΝΤ, αύξησε το πραγματικό επιτόκιο (το ονομαστικό επιτόκιο προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό), απαλύνοντας τη ζήτηση και πιθανώς καταπνίγοντας μια αύξηση στην παραγωγή ή την απασχόληση.
«Το τρέχον επεισόδιο των ιστορικά χαμηλών τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα – "εξαρθρώσεις", περιλαμβανομένων εταιρικών και κρατικών πτωχεύσεων, τα οποία θα μπορούσαν να ανατροφοδοτήσουν τις ήδη νευρικές χρηματοπιστωτικές αγορές», επισημαίνει το Ταμείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης